limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Yarın Öğretmenler Günü
Yazarlar // 23 Kasım 2022 Çarşamba 22:07

İsmail BAŞARAN

Hep kutlanır, kutlanır da kutlayanlar da kutlamaya katılanlar da acaba ne kadar bilirler bu günün önlemini.

Bizi yetiştirenlere sadece sevgimizi ve saygımızı iletmek için mi kutlarız öğretmenler gününü?

Öyle yapıyorsak yanlış yapıyoruz sanırım.

Önce bu günün anlamını ve önlemini öğretmek gerekiyor.

Türkiye’de 1981'den beri, her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Neden 24 Kasım?

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini” kabul ettiği gündür.

Bakanlar Kurulu, Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesinin yayınlanması ile resmileşmişti. İşte bu nedenle 24 Kasım Öğretmenler günüdür.

Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de, "Başöğretmen" olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşmektedir. Yani Türkiye’de öğretmenler gününü kutlamak yasal bir zorunluluktur. Atatürk ilke ve inkılaplarına da saygıdır. Öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Öğretmenler Günü pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle kutlanıyor.

5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesini oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür. Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Bugün ben de beni bu günlere getiren öğretmenlerimi sevgi, saygı ve Rahmetle selamlıyorum.

 

İCRAAT GEREKİYOR

Türkiye Seçimlere hızlı adımlarla ilerliyor. B nedenle de İktidar çeşitli sözler vermeye başladı bile. Bu sözlerden birisi de Belediye Seçimlerinde CHP’ye kaptırılan Atakum ilçesine yeni bir hastane geliyor.

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'nin ek binası olarak Atakum'da ilçeye hizmet veren hastanede polikliniklerin yetersiz olduğu ve acil servisin neden olmadığı yönündeki şikâyetlerin ardından Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç'tan açıklama geldi. Oruç, Bakan Fahrettin Koca'nın ilçe devlet hastanesi talimatı olduğunu hatırlattı.

Vay canına, seçimleri kaybetme korkusu var herhalde.  Madem yetersizdi buradaki kurumlar bugüne kadar neden bir hastane yapılması ilçeye?

Sağlık İl Müdürü Oruç, "Sunulan nitelikli hizmet hızla gelişen ve Samsunumuzun en önemli bölgelerinden olan Atakum’a daha iyi hizmet sunmak için sadece ilk adımdır. Hastane 250 yataklı olacakmış. Vay be madem buraya böyle bir hastane gerekiyormuş,  bugüne kadar neden yapılmamış bu hastane? Eskiden seçimi kaybetme korkusu yoktu da şimdi böyle bir korku mu var? Bugüne kadar yapılmayan hastanenin hesabını vatandaşa nasıl verecek AK Parti iktidarı? Vatandaşın da hesap sorma zamanı geliyor.

 

REDDETME REDDEDİLİRSİN

Samsun’da su fiyatlarının indirilmesi için muhalefet 0arekete geçti ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir bunu reddetti.

CHP'li Meclis üyelerinin 'suda indirim yapılsın, her ay TÜFE zammı kaldırılsın teklifi' SASKİ Genel Kurulu'nda gündeme taşındı ancak Büyükşehir Belediyesi vatandaşın yanında olmadı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in cevaplaması için bir soru soruyorum: Siz evinizde ne kadar su parası ödüyorsunuz?

Samsun’da halkın yararına olacak bütün hizmetlerin önüne geçiyor ve reddediyorsun. Ancak unutuyorsun ki reddedersen reddedilirsin. elediye Başkanlığı dönemin bitince Samsun’da oturacakmısın bilemem ancak oturursun selam verenin olacakmı şimdiden düşün bakalım.

GÜNÜN SÖZÜ

Moda denilen şey o kadar çirkindir ki, onu her altı ayda bir değiştirirler. (Oscar Wilde)