limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Ucuz Ekmek Meselesi
Yazarlar // 16 Aralık 2021 Perşembe 15:08

İsmail BAŞARAN

Buğday, elektrik, su fiyatlarındaki artışa bir de maya fiyatları eklenince Samsun’daki tüm fırıncılar sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Bu fiyatlardaki artışlar nedeniyle sıkıntı içine düşenlerden birisi de İlkadım Belediyesi tarafından işletmeye verilen ekmek fabrikası da var.

Fiyatlardaki artışlar nedeniyle İlkadım Belediyesi’nin ekmek fabrikasında üretilip halka sunulan ekmek sayısındaki artış, nüfustaki artışla birlikte artıyor mu? 
Biraz araştırdım ve öğrendim ve sayı da artmıyor, fiyat da artmıyor. Oysa vatandaş ucuz ekmeğe ulaşabilmenin sıkıntısını iliklerine kadar hissediyor. Fiyatlardaki artışlarla ilgili fırıncıları suçlamak gibi bir düşüncem yok, onların da kendilerine göre dertleri var. 
İlkadım Belediyesi’nin halk ekmek tesislerinde üretilen ekmeğin halka arzı ve sayısının çoğalması kaçınılmaz duruma geldiği görülüyor. Fırınlarla Halk ekmek satış noktaları arasındaki fiyat farkı yüzde 30’larda,yani vatandaş daha ucuza ekmek bulabilmenin derdinde… İlkadım Belediyesi tarafından halka arz edilen ekmek sayısı artabiliyor mu? 
Hayır, nedeni basit, girdi fiyatları çok yüksek. Bir önemli konu da halk ekmek tesislerinde üretilen ekmeklerin halka ulaştırılabilmesi konusu var. Halkın büyük bölümü İlkadım Belediyesi’nin halk ekmeğinden yararlanamıyor, nedeni ve çözümü de basit. Üretilen halk ekmek sadece İlkadım ilçesinde satışa sunulabiliyor , diğer ilçelerde halk ekmek satışları için büfelerin konulmasına izin verilmediği söyleniyor. İlkadım Belediyesi sınırları içinde kalan Atakum, Canik belediyeleri sınırları içinde halk ekmek neden satılamıyor? Bu belediyelerin meclisleri ucuz ekmek satılması için Belediye Başkanlarını zorlayamıyorlar. 
AK Parti’li belediyeler ucuz ekmek satışı için İlkadım Belediyesi’ne büfe konulması için yer vermemiş olabilir, çünkü aralarında siyasi çekişme vardır. Oyma İlkadım ile Atakum Belediyeleri arasında böyle bir çekişme yaşanmamalı çünkü ikisi de MİLLET İttifakındalar. İlkadım Belediyesi Atakum’da ta ucuz ekmek satışı için Belediye’nin kendilerine yer tahsisini istedi mi istemedi mi, istese Atakum Belediyesi yer gösterir mi göstermez mi bütün bunlar iki belediye arasındaki görüşmelerde halledilebilir. Samsun Merkezindeki Canik Belediyesi de ucuz ekmek satışı için İlkadım Belediyesine yer tahsis etmelidir. Önemli olan Belediyeler arasındaki çekişmeler değil, bu halat pahalılığı yaşanan günlerde vatandaşın ucuz ekmeği ulaşabilmesi değil midir?

YAKAKENT VE ATIK SORUNU
İnsan kaçakçılığı ile ilgili gündeme gelen Yakakent Belediyesi bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmazken bir de çevre kirliliğiyle şimdi gündemde. Belediye atık toplama merkezi kuruyor, ancak kurulan yer çok yanlış ve ilçe sakinlerini ciddi bir şekilde tedirgin ediyor. 
Yakakent sahil bölgesi, Samsun’un turizm merkezlerinden de birisi. Bu nedenle yazlık ve yazlıkçıların çokça bulunduğu bir ilçe… Bu ilçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediye bir atık merkezi kuruyor ve bunu tam da yazlıkçıların evlerinin bulunduğu noktaya yerleştiriyor. Bu yanlıştır ve bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. 
AK Parti Samsun Milletvekillerinden Çiğdem Karaaslan’ın da Yakakent ile bağlantısı vardır ve arıtma tesisi ham da mahallesinin çevresinde yapılmaktadır. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünü yüksek şeref öğrencisi olarak bitiren Çiğdem Karaaslan, Yakakent’e bir iyilik yapıp tesisin tam da denizin kenarında yazlıkların bulunduğu yerde konuşlanmasını engellemelidir.
Aksi durumda ne olacaktır, bu yazlıklarda oturanlar, önümüzdeki seçimlerde nüfuslarını Yakakent’e alıp ilçede oy kullanırsa
belediye başkanlığı da büyük ölçüde tehlikeye düşebilir. Çünkü artık bundan böyle sicimlerde bir oy bir oydur matematiği işleyecek ve sandıklarda kimse istediğini yapamayacaktır. 
Atık sorunu çözülmelidir, tamam önce kanalizasyon deşarjı ilçenin burnunun dibinden değil de açık denize verebilmelidir, asıl sorun budur. Yazlıkçıların Yakakent’i terk etmeye başlamaları halinde ilçenin ekonomisi büyük yara alacak, gelişimi duraklayacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. (Pascal)