limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
İşsizlik Rekoru ve Dilenciler
Yazarlar // 12 Mayıs 2022 Perşembe 00:20

İsmail BAŞARAN

Hani teğet geçmişti? Hani yoktu kriz. İşyerleri neden kapanıyor da işsizlik tavan yapıyor peki?

Ocak ayında işsizlik oranı artmış, hatta tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre tavan yapmış durumda. Verilen rakamlara artık kimse inanmıyor. TÜİK rakamlarına da Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan rakamlara da inanan kalmadı. Ne işverenler inanıyor ne de işsizler ve iş arayanlar inanıyorlar. Bunları ben söylemiyorum. Rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ortaya koymuş. İnşallah bundan kötüsü gelmez.

İşsizliğin sosyal patlamanın habercisi olduğu da unutulmamalıdır. Samsun’un Cumhuriyet Meydanı dahil, her tarafında dilenciler almış başını gidiyor. Yolların kenarları dilencilerle dolu, yabancılar da dileniyor, yerliler de. En iyi iş kapısının dilencilik olduğu bir ülkede refahtan bahsetmek, işlerin yolunda olduğunu anlatmaya çalışmak vatandaşın aklıyla alay etmektir.

Dilenenler de işin kolayını bulmuşlar. “Allah rızası için bir ekmek parası” diye duygu sömürüsü yapıyorlar. Duygu sömürüsü diyorum, çünkü “Bir ekmek alın” diyene daha rastlamadım da…

Piyasalardan pek anlayan biri olmadığımı başkasının bilmesine gerek yok, ben biliyorum. Ne oldu, nasıl oldu bilmiyorum; dolar başını alıp giderken müdahale ediliyor. Neden bir müddet sallanmasına izin veriliyor, neden sonra dur bakalım deniliyor.

Merkez Bankası’nın bu müdahale işine sizin aklınız eriyor mu?

Piyasa bozuluyor diye söylenti çıkarılıyor ardından dar gelirli elindeki birkaç kuruşu yüksek fiyatla dövize yatırıyor.

Sonra müdahale geliyor döviz düşmeye başlıyor.  Yine dar ve orta gelir grubu “Eyvah” deyip saldırıyor; elindeki dövizi düşük fiyatla bozduruyor. Aradaki fark ne oluyor? İç oluyor değil mi?

Bizim ülkemizde bir zamanlar kriz çıkacağı el altından haber verilmedi mi? Bu işin başındakiler cukkayı doldurmadı mı? Yine aynı oyunların oynanmadığı ne malum? Mübarek döviz bayrak gibi dalgalanıp duruyor.

Bu işe “birilerinin” parmağı karıştığı müddetçe döviz dalgalanıp duracak, Türk Lirası’ndan bırakın altı sıfır atmayı tamamını atsanız da dövizdeki dalgalanma durulmayacak. Kimse durulur, demesin yalan söyler.

YILMAZ YAPTI, DEMİR YIKIYOR

Samsun’un AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz’ın Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı bütün hizmetleri bugünün AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir yıkmaktan bıkmadı. Yılmaz’ın yaptıklarının tamamını kafasına takmış görünüyor. En son İlçelere gidecek olan minibüslerin bulunduğu yeri şehir içine alıyor. Şehrin Merkezi’ne getirilecek olan minibüsler artık şehir merkezinden ilçelere taşınacak.

İlçelerde yaşayan yolcu ve minibüsçülerin yıllardır beklediği İlçe Toplu Ulaşım Transfer Merkezi Projesi'nin yüzde 82'si tamamlandı. İlçelerden tek araçla kent merkezine geliş ve dönüş için geri sayım başladı. Projenin haziran ayında hizmete açılmasını planladıklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Ulaşımda tek araç dönemini başlatıyoruz” dedi.

Tek araç projesi doğru gelebilir ilk söylemde, ancak kent merkezindeki trafik sıkışıklığının önüne nasıl geçilecek bu sorun nasıl çözülecek bu konuda kimse sesini çıkarmıyor. Bir başka konu da yolcu taşıma ücretleri artacak mı yoksa gerileyecek mi?

İDARE-İ MASLAHATÇILAR

İzmir’in meşhur haccavı şair Eşref aynı zamanda kaymakamlıklar da yapmıştır. Egenin şirin ilçelerinden birinde kaymakamlık yaparken devamlı İstanbul’a tel çekmektedir: "Eşkıya kasabayı bastı tez elden asayişin sağlanması için yardım."

Buna mukabil gelen cevap devamlı aynıdır: "İdare-i maslahat ediniz" (hal yolunu kendiniz bulun ya da idare edin)

En sonunda eşkıya kaymakamlığı basar bir fırsatını bulan Eşref malum talebi sadrazama iletir. Tabi ki gelen cevap aynıdır: "İdare - i maslahat ediniz.”

Kaymakamın sadrazama cevabı ise şu olur: "Aman efendim idare elden gitti maslahat ise elimizde kaldı."

Bu olayı burada neden aktardığıma gelince. Anlatayım. Devlet büyüklerimiz durumun iyiye gittiğini ve insanlara kredilerle ev satışlarının başladığını anlatıyorlar. Tabi bunun adı herhalde ‘Hal yolunu bulma’ yani İdare-i maslahat oluyor.

GÜNÜN SÖZÜ
Dostluk, toprak bir maşrapa gibidir, önemsiz bir nedenden birdenbire kırılır ve bir daha kullanılamaz. (Cicero)