limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Anketler Ne Diyor?
Yazarlar // 4 Ağustos 2022 Perşembe 15:57

İsmail BAŞARAN

Anketlerin ne dedikleri hangi sonuçları verdiklerine inanırmısınız bilemem de ben inanlardanım. Anketler ciddi sonuçlar veriyor. İnanan da var inanmayan da var elbet sonuçlara. Bir firma Samsun’da araştırmalar yapmış durumda, Samsun siyaseten ne durumda anlamı taşıyan anketteki sonuçlar gerçek mi değil mi? Bana göre gerçekleri yansıtıyor. Çükü ortaya atılan rakamlar iktidarı değil de muhalefeti önemli ölçüde sevindiriyor. İktidar ise ortaya çıkan rakamlara inanmamakta direniyor.

Araştırma şirketinin adını vermiyorum Yayımlanan Siyasi Eğilimler Araştırması Raporu'nda Samsunlu vatandaşlara, "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu sorulmuş.  Toplamda 1670 kişiyle görüşülerek yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmış.

Çıkan sonuçlara göre ne var. Sonuçlar gösteriyor ki CUMHUR İttifakı oyları düşüyor MİLLET İttifakı oyları ise yükseliyor.

2018 yılı genel seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 52 oranındaki oyunun yüzde 11,2 puan düşüşle yüzde 40,8'e gerilediği görülürken, İYİ Parti ve CHP'nin oylarını yükselttiği, Cumhur İttifakı'nın diğer üyesi MHP'nin ise yüzde 7,3'lük düşüşle yüzde 8,9'a gerilediği ankete yansıdı.

Anket ortada da ben yine de verilerin sonuçlarına pek inanmıyorum. Çünkü sokakta gördüğüm MHP’liler bile kendi oylarının bu verilerin çok altında olduğunu söylüyorlar.

İYİ Parti yükselirken rakamlar cumhur İttifakı’nın bileşenlerinin masalarına da bırakılıyor.

CHP ve İYİ Parti’nin oylarının yükselişte olduğu anketlerde gösterilirken, düşüş CUMHUR İttifakı’nda. Bu da İktidarın seçimlere giderken işlerinin zor olduğunu gösteriyor.

İYİ Parti Samsun’da tam bir yükselişte. Bu da sandığa yansıması durumunda sonuçların ne olacağının bugünden görmenin mümkün olduğunu yansıtıyor.

Samsun’da MHP’nin düşüşte İYİ Parti’nin ise yükselişte olması aklıma olmadık sonuçlar getiriyor. Eğer MİLLET İttifakı oylarını CUMHUR İttifakının oylarının üzerine çıkarırsa sonuç ne olacak?

AK Parti bu sonuca katlanabilecek mi, AK Parti’nin kaybetmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları tartışılır duruma gelecek ve yeni bir seçim olacak mı?

Böyle bir seçim Türkiye’de sokakların karışmasına yol açar mı? Buna ihtimal vermek ve hatta düşünmek bile istemiyorum da durum ortada.

İYİ Parti’deki tırmanış MHP’nin oylarının gerilemesi demektir ki MİLLET İttifakı’nın önde olacağı bir seçim sonucunun dengeleri altüst edeceği ortadadır.

CHP ve İYİ Parti dışında Deva Partisi'nin yüzde 1,2, Memleket Partisi'nin yüzde 0,9, Gelecek Partisi'nin yüzde 0,8, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin de yüzde 0,7'lik oyu ankete yansırsa ve oylarını yükseltirlerse sonuçlarne olabilir sezce de?

 

GÜNÜN SÖZÜ

Bir ulus sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez. (ATATÜRK)