limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Teknoloji çocuklara neden zararlı
SAĞLIK // 13 Nisan 2023 Perşembe 13:14 // Güncelleme: 15 Nisan 2023 Cumartesi 13:15
Teknoloji çocuklara neden zararlı
Çocuklarda teknolojik cihazların olumsuz etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunana Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi (OMÜ) Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, “İlk 18 aydan önce çocuklar kesinlikle ekranla tanışmamalı.” dedi.

Teknolojik cihaz kullanımının gün geçtikçe arttığını vurgulayan Sosyal Pediatri Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek, “2020 yılı verilerine göre yaklaşık 3,6 milyar kişi sosyal medya kullanıyor. Bu sayının 2025 yılında 4,5 milyara yükseleceği tahmin ediliyor. İnternet artık hayatımızın her alanında var. Günümüz çocukları teknoloji ortamına doğuyor.” ifadelerini kullandı.

“Kontrolsüz ve çabuk ulaşılabilir bir ortam”
Teknolojinin hayatın bir parçası olduğunu belirten Sosyal Pediatri Tuğba Dinçer, “Ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Erken çocukluk dönemi beyin gelişimi için çok önemli. Teknoloji doğru bir şekilde kullanıldığı zaman faydalı fakat aşırı ve uzun süre kullanımda her anlamda sorunlara yol açıyor. Uzun süre kullanıldığı zaman bağımlılık yapıyor. Çocuklar bu dönemde yaşadıkları olumlu-olumsuz birçok tecrübeden etkileniyorlar. Burada önlem alması gereken kişiler ise ebeveynler. Ebeveynlerin teknolojik cihaz alışkanlıkları, tutumları ve koyduğu limitler oldukça önemli.”

Birçok hastalığa neden oluyor
Kontrolsüz kullanılan teknolojik aletlerin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediğini kaydeden Dinçer, “Çocukların teknolojik cihazları uygun olmayan süre, sıklık ve farklı duruş porsiyonlarında kullanmalarının gelişimsel problemler, kas-iskelet sistemi problemleri, fiziksel inaktivite, obezite ve uyku kalitesinde yetersizlik gibi sağlık riskleri doğurduğu görülmektedir. Telefon, tablet ve televizyondaki melatonin dediğimiz mavi ışık, uyku hormonu salınımını baskılıyor ve uyku problemlerine yol açıyor. Ekrana bakmaktan dolayı görme problemlerine de sebebiyet verebiliyor. Çocuklarda sağlıklı yaşamı geliştirmek için teknolojik cihaz kullanımının süre, sıklık ve içeriklerinin gözetim altında olması, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, iyi uyku ve besleyici bir sosyal çevre sağlanması gerekiyor. ifadelerini kullandı.