bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Akyol: Yaz İshalleri İhmale Gelmez
SAĞLIK // 8 Ağustos 2015 Cumartesi 00:00 // Güncelleme: 8 Ağustos 2015 Cumartesi 00:00

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol, yaz ishallerinin ciddiye alınmaması durumunda hastalığın, ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Akyol: Yaz İshalleri İhmale Gelmez
Yaz aylarıyla birlikte bulaşıcı hastalıklarda büyük artış görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol, hastalığın her çocukta görülür bir durum gibi değerlendirilip ciddiye alınmaması durumunda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Yaz aylarında özellikle, çocukların havuz ve deniz suyundan faydalanmalarının mikroplu su yutma riskini artırdığını kaydeden Akyol, tatil dönemlerinde hijyen kurallarına uymayan beslenme ve gıda alımının yol açtığı; virüs, bakteri, parazit veya toksinlerin kusma ve ishale yol açtığının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

“İSHALDE SIVI KAYBINI GİDERMEK EN ÖNEMLİ TEDAVİDİR”

Özellikle tatil yerlerinde açık büfelerde uzun süre dışarıda bekleyen sütlü, kremalı, mayonezli ve etli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Dr. Şule Turan Akyol, “Kullanıldığı takdirde hemen su, ayran, yoğurt, çorba ve komposto benzeri sıvı tüketiminin artırılması gerekir. Vücutta su kaybı hafif ve orta derecede olan çocuklarda ise belirli oranlarda şeker ve tuz içeren su karışımı oral yolla verilebilir. İshalde sıvı kaybını gidermek, en önemli tedavidir. İshal sırasında vücudun kaybettiği sıvının telafisi çok önemlidir. Sıvı kaybının hızlı olduğu durumlarda özellikle bebekler ve çocuklar için giderilmeyen sıvı kaybı hayati tehlike oluşturabilir. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, dışkıda kan ve mukus varsa, sıvı kaybı şiddetlenmiş olduğundan mutlaka doktora başvurulması gerekir. Ağır vücut sıvısı eksikliğinin olduğu vakalarda ya da ağızdan yeterli miktarda sıvı alınamadığı durumlarda, damardan sıvı ve elektrolit takviyesi tedavisi uygulanmaya başlanması gerekir. İshal düzelene kadar yağsız veya posasız gıda alınmalı ve bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olan yağ ve lif açısından zengin gıdalardan uzak durulması gerekir. Salata, kuru yemiş, katkı maddesi içeren ambalajlı gıdalar, çikolata, asitli içecekler ve kızartmalar ishal geçene kadar tüketilmemesi gerekir. Meyve tüketiminde şeftali, muz; katı yiyeceklerde yağsız makarna, haşlanmış patates-patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk eti yenilebilir” dedi.

“ANNE SÜTÜ, İSHALDE BEBEKLER İÇİN EN BÜYÜK KORUYUCU”

Anne sütünün içinde bulunan maddeler, anne sütü ile beslenen çocukları, ishale yol açabilecek enfeksiyonlardan koruduğunu ifade eden Akyol, “Anne sütü almayan bebeklerde, ishale çabuk yakalanıp, daha fazla ölüm vakasının görülüyor. Bebeklerde ishal durumunda mutlaka anne sütüne devam edilmesi ve bebeklerin daha sık emzirilmesi gerekir” diye konuştu.
Akyol: Yaz İshalleri İhmale Gelmez