SAĞLIK // 25 Mayıs 2015 Pazartesi 00:00 // Güncelleme: 25 Mayıs 2015 Pazartesi 00:00
Türkiye genelinde farklı illerde hizmet veren Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi yöneticileri Bursa’da bir araya geldi.
Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi konferans salonunda bir araya gelen doktorlar, madde ve uyuşturucu bağımlılığı hakkında tecrübelerini paylaşırken konferansa Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı, Sağlık Bakanlığı Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. M. Emre Yatman, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ve Hastane Yönetici Doç. Dr. Murat Tutanç ve sağlık çalışanları katıldı. 3 ilde faaliyette olan ÇEMATEM hekimleri ve İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun gibi açılması planlanan 12 ilde görevli hekimlerin katıldığı çalıştayda uyuşturucu ve madde bağımlılığı masaya yatırıldı. Branşlarında uzman olan doktorların ele aldığı madde bağımlılığı ile tedavi, çocuk ve ergen madde bağımlılığı tedavi merkezi açılış işlemleri, çocuk ve ergen yaş grubunda bağımlılık tedavi uygulamaları ve sosyal yeniden bütünleşme adı altındaki konular ele alındı.
Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı, Sağlık Bakanlığı tarafından toplum temelli tedavi programı kapsamında madde bağımlılarına yönelik genel psikiyatri poliklinikleriyle ortak çalışmaların ve uyuşturucu ve madde bağımlılarının ayaktan tedavi olabilmeleri için kısa adı DAN-TE olan Danışmanlık ve Tedavi Merkezleri kurulması yönünde çalışmaların başladığını söyledi. Bağımlılıktan tedavi sürecine kadar geçen süreci anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Yüncü, yapılan araştırmalar sonucunda yetişkin birinin ilk defa uyuşturucu madde kullandığı günden tedavi olmaya başlaması için geçen sürenin ortalama 20 yıl olduğunu söyledi. Yüncü, bu sürenin azaltılması için bağımlıların daha çok bilinçlendirilmesi uyarısında bulundu.