Allah göstermesin ama özellikle İlkadım'ın Gazi bölgesinde yaşayanlardan biri olarak kalp krizi geçiren bir yakınınız için ambulans çağırdınız mı bilmem.
Çağırmak zorunda kalırsanız, ambulans şoförü hastanızı Gazi Devlet Hastanesine getirecektir.
Gazi Devlet Hastanesi, başarılı hekimleri nedeniyle ''Sağlık Kenti'' iddiasındaki Samsun'un bu iddiasını güçlendirecek özelliktedir.
Ve fakat.
Bir eksiği var.
O eksik, kısaca, kardio vasküler cerrahisi (KVC), yani kalp damar cerrahisi kliniği ve buna bağlı olarak yoğun bakım ünitesi bulunmamasıdır.
Ki;
Eksiklik, hastanenin doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personelinden kaynaklanmıyor.
Hastane, Gazi Devlet Hastanesi adını almadan önce uzun yıllar, SSK Samsun Hastanesi olarak hizmet vermişti.
Protokol gereği Sağlık Bakanlığına devredilirken, hastanede bu hayati bölümün oluşturulması ihmal edilmişti.
Buna rağmen Gazi bölgesinde yaşayanlardan biri, kalp krizi geçirirken, çağırılan ambulans hastayı önce Gazi Devlet Hastanesine getiriyor.
''Neden böyle yapılıyor?'' diye sorulduğunda ''Protokol böyle, hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürmekle yükümlüyüz'' diye yanıt alınıyor.
Hayret edilecek bir durum ama böyle maalesef.
Yenidoğan Mahallesi Mamurdağ Sokaktaki aynı binada birlikte büyüdüğüm çocukluk arkadaşım İshak Parlak, Bayram öncesi göğsünde oluşan ağrı nedeniyle, kalp krizi geçirdiğini düşünerek bir ambulans çağırmış.
Ambulans yukarıda da belirttiğimiz gibi İshak Parlak'ı Gazi Devlet Hastanesinin acil servisine getirmiş.
Acildeki doktor mide ağrısını gidermek için önerdiği ilacı yazarken, İshak Parlak, ''Kalp krizi geçiriyor olabilirim'' diye uyarıda bulunsa da evine gönderilmiş.
Evine geldikten kısa bir süre sonra ağrıları artan Parlak, yine ambulans istemiş.
Ambulans beklendiği gibi hastayı yine Gazi Devlet Hastanesine getirildiğinde, acilde görevli doktor, bu defa bir özel hastanedeki kalp ve damar hastalıkları uzmanını aramış.
İshak Parlak, acildeki doktorun önerdiğine değil de kendi istediği özel hastaneye gitmek istemiş.
Ambulans şoförü nasıl olmuşsa, hastayı, doktorun önerdiğine değil de hastanın ettiği özel hastaneye götürmüş.
Hastaneye vardıklarında, İshak Parlak bilinç kaybına uğramış be dört günü yoğun bakım ünitesinde geçirmiş.
İshak Parlak'ın verilmiş sadakası varmış.
Tıpkı, bizim gazetenin mutfağında yıllarca hizmet veren Yunus Kılıç gibi.
Yunus Kılıç da 7 yıl kadar önce gazetede göğüs ağrıları artınca çağırılan ambulansla Gazi Devlet hastanesinin acil servisine götürülmüştü ama kapıda müdahale edince sevk edildiği Araştırma Hastanesinin KVC yoğun bakım ünitesinde yapılan müdahaleyle sağlığına kavuşmuştu.
Gazi Devlet Hastanesinin gerek geçmişinde görev yapan yöneticilerinden ve gerekse günümüz yöneticilerinin hastanede kalp ve damar cerrahisi ünitesinin kurulması adına girişimlerine tanık olan biri olarak, Samsun'un en önemli sağlık kuruluşlarından Gazi Devlet Hastanesindeki bu eksikliğin yıllardır giderilmemiş olması düşündürücüdür.