
İFADELER ORTAYA ÇIKARDI
Olay yerine giden itfaiye ve jandarma ekipleri ile vatandaşlar, göçük altında kalan iki kardeşi kurtarmak için seferber oldu. Samsun’dan yola çıkan AFAD ekibi, olay yerine gelmeden Hayati Ak’ın cansız bedeni çıkarıldı. Ekip, Kenan Ak’ı kurtarma çalışmaları sürerken olay yerine geldi ancak kısa bir süre sonra onun da cansız bedeni göçük altından çıkarıldı. AFAD ekibinin geç geldiğini ileri süren vatandaşların şikayeti üzerine Samsun Valiliği tarafından açılan soruşturma sonrası korkunç gerçek ortaya çıktı. Tutanaklara göre altı kişiden oluşan AFAD ekibi il merkezinden saat 19.20’de hareket etti. Ekibi taşıyan aracın şoförü E.K. yazılı savunmasında şunları söyledi:
EZAN OKUNUYOR,
DURMAMIZ GEREK
Personel, Kavak ilçesi civarlarında, akşam ezanının okunduğunu belirterek namaz kılmak üzere mola vermemiz gerektiği hakkında konuşmalar yaptı. Ancak şahsıma aracın durdurulmasına yönelik bir talimat verilmediğinden, konuşma ve talepleri dikkate almayarak yola devam ettim. Olay yerine 3-5 kilometre kala aracı durdurarak namaz kılma hususunda daha yüksek sesli konuşmalar gerçekleşti.
“5-7 DAKİKA
DURAKLAMA OLDU”
Yapılan tartışmalara aracı hızlı bir şekilde olay mahalline ulaştırmaya çalışmam ve sürüş güvenliğini riske atmamak adına çok fazla müdahil olamadım. Ancak araç içerisinde aracın durmasına yönelik yüksek sesli ve hararetli konuşmalar arttığından, aracın durmasına yönelik talepler olduğundan ve araç içerisinde oluşan ortam aracı sağlıklı bir şekilde kullanmama engel teşkil ettiğinden, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek adına, aracı durdurmak zorunda kaldım. Duraklama yaklaşık 5-7 dakika sürmüştür. Bu esnada araçtan inmedim. Personelin araca dönmesini bekleyerek, herkes araca döndüğünde olay mahalline ulaşmak üzere tekrar harekete geçtim.
BİR KİŞİNİN ÖLDÜĞÜNÜ
YOLDAYKEN ÖĞRENMİŞLER
Yazılı beyanları alınan kurtarma ekibi ise olayda herhangi bir kusurun olmadığını ileri sürdü. Ekipte bulunan kişilerin ifadelerinin aynı olması dikkat çekerken, tahmini 130 km uzaklıkta olan olay yerine giderken sürekli jandarma ile irtibat halinde bulunduklarını ve itfaiye personelinin kurtarma çalışmalarına başladığını öğrendiklerini vurguladı. Olay ve çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyleyen S.D. savunmasında, “İş makinasıyla çalışıp çalışılamayacağı yoldayken jandarma yetkilisine soruldu. Jandarma yetkilisi orada makinanın olduğu ancak operatörünün olmadığı dolayısıyla makine ile çalışılamayacağını bildirdi. Bu konuşmalardan bir süre sonra jandarma yetkilisinden kardeşini kurtarmak amacıyla müdahale eden ve ikinci toprak kayması sonucu göçük altında kalan kardeşin ölü olarak çıkarıldığı bilgisini bize bildirdi.
“ZORUNLU İHTİYAÇ
MOLASI VERDİK”
Kayıtlara göre olay yerine 20.54’te yani 1 saat 34 dakika sonra varan AFAD ekibi yolda zorunlu ihtiyaç molası verdiklerini kabul etti. S.D. bu durumu savunmasında şöyle anlattı: Olay yerinin uzun mesafe olması hasebiyle olayın şekli de göz önünde bulundurularak beden gücüyle uzun süre çalışılacağı kanaatiyle takribi bir saatin sonunda çok hızlı hareket etmek üzere takribi 5-7 dakika zorunlu ihtiyaç (tuvalet, akşam namazı, su) molası verdik. Zorunlu ihtiyaç molası sonunda çok hızlı bir şekilde koşar adımlarla aracımıza geldik ve olay mahalline hareket ettik.
Olayla ilgili soruşturmanın halen devam ettiği ve söz konusu AFAD personelinin görevlerinin başında olduğu öğrenildi. Vali Zülkif Dağlı'nında ek olarak inceleme ve soruşturma başlattığı öğrenildi.
Komşusunun kanal açma çalışmasına yardım eden 20 yaşındaki Kenan Ak ve ağabeyi Hayati Ak, göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. Olay yerine giden AFAD ekibinin ise namaz, tuvalet ve ihtiyaç molası verdiği, yapılan şikayet sonrası başlayan soruşturma sonucu ortaya çıktı.
Vali Zülkif Dağlı'nında ek olarak inceleme ve soruşturma başlattığı öğrenildi.













