limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
İlçe Belediyeler Minibüs Terminali
Yazarlar // 23 Nisan 2021 Cuma 23:55

Cevdet MAMATOĞLU

Kentler, içinde yaşayanlar için, yaşam kalitesini hem öznel hem de nesnel olarak etkileyen en önemli ögedir. Yaşam kalitesini etkilediği kadar, yaşamları süresince kurdukları ilişkiler ile de ortak aşkın adıdırlar. Her bir köşesinde farklı anılar, kentlileri birbirleri ile kaynaştırır. Uzak bir şehir de hemşerisini gören, özlediği kenti görmüş gibi sevinir.

 

O yüzden o kentte yaşayanlar adına, kenti yönetmek için görev alanlar; kentin mazisini korumak kadar, kent ile ilgili yapacakları değişiklik ve yenilikler için, kent insanlarının onayını almak zorundadırlar. Katılımcı belediyecilik de bunu gerektirir. Kent için alınacak kararlarda kişi ya da grupların değil, tüm kentlilerin ortak menfaati olacak kararlar uygulanmalıdır. Kentte yaşayan herkese yarayacak projelerin hayata geçirilmesi cesur, idealist belediye başkanları tarafından gerçekleştirilebilir ve tarih onları asla unutmaz. Bu projeler daha çok imar ile ilgili olanlardır.


Bir Samsunlu olarak, üzülerek öğrendim ki; AKM’nin yanındaki kültür parka ilçe minibüs terminali yapılacakmış...!


Bu doğru bir proje değildir. Madde madde nedenlerini açıklamak istiyorum;

 

1-İlkadım’da yaşayan Samsunlular’a hitap etmiyor, onlara konfor sağlayacak bir proje değildir.

2-Bu noktaya gelecek minibüsler; Atakum’da ,Canik’te ,İlkadım’da trafik sıkışıklığına ve trafik kazalarının artışına neden olacaktır.

3-Park alanı yok olacak. Çığırtkanlar, satıcılar o yörede kirliliğe neden olacaktır.

4-AKM’nin yanındaki kirlilik büyükşehire yakışmayacaktır.

5-Çağdaş kent olma hedefi olan Samsun' a; dünyanın yaşanır kentlerinde olmayan bir uygulama getirilerek, kent merkezine ilçe minibüsleri getirilmiş olacaktır.

 

Bir şeye karşı çıkmak için: yerine ne konulacağının da dillendirilmesinden yanayım.

Buradan sayın büyükşehir belediye başkanına önerimdir:

 

Samsun yeni terminal binasının yerinin seçimindeki kriterleri Sayın Yusuf Ziya Yılmaz iyi bilir. Sadece Derecik köyü sırtlarına yapılacağına, çukura yapılmıştır. Çevre yolları düşünüldüğünde, terminal binası en uygun bir alanda inşa edilmiştir. Aynı düşünce İlçe Belediyeler Terminal binası için de geçerlidir. Irmak boyunda otobüs terminalinin yakınında bir alanda minibüs terminali yapmak en akla uygun olanıdır. Ancak buraya kadar raylı sistemin uzatılarak, ilçelerden gelenlerin Atakum, İlkadım Canik ilçelerine kolayca gidebilmeleri sağlanmalıdır. Pazara mal getirenler için özel vagon yapılabilir. İlçelerden gelenlere, günlük kullanabileceği ve kent içinde ayrı bir ücret vermeden tüm toplu taşıma araçlarından yararlanabileceği kişiye özel indirimli kart verilebilir. Ayrıca yine terminale, raylı sistem yetmediği saatlerde toplu taşıma araçları da konulabilir. Atakum yönünden Bafra, Alaçam minibüsleri için çevre yolu Pelitköy toplu konutlarına kadar uzatılarak şehir içi trafiğine sokulmaz. Yeni yapılacak minibüs terminal lokasyonu  şoför dinlenme pansiyonu, yeme içme yerleri, ırmak kenarında yeşillikler içinde bir özel peyzaj ile Türkiye’nin en güzel minibüs terminali olabilir.

 

B planı olarak; Mert ırmağı boyunca Demirci köyü sınırlarına doğru yine dere kenarında bir alan da bu amaçla değerlendirilebilir. Yine buraya raylı sistemin uzatılması gerekmektedir. Eğer buraya terminal binası yapılırsa, yabancılar pazarı da ilerde buraya taşınabilir. (raylı sistem yapıldıktan sonra)

 

Samsun Büyükşehir Belediyesi başkanının, bakanlık yapmış biri olarak, ünvanların peşinde olmayarak bu kente yaptıkları ve yapacakları ile anılmak isteyeceğini düşünmek istiyorum. Bugün yapılsa bile, kente yaşatacağı olumsuzluklar nedeni ile yarın yıkılacak olan bu projeye onay vermemesini diliyorum. Samsun’da maalesef bir çok yap boz projeler ile çok kaynak israfı olmuştur. Samsun’u sevmek, yakışanı ve gerekli olanı düşünmek ve yapmakla olur.

 

Bugün 23 Nisan. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.