limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Yazarlar // 10 Temmuz 2022 Pazar 21:14

Cevdet MAMATOĞLU

Antik yunan felsefesinin babası sayılan Sokrates bundan 2500 yıl önce sanatçı Aysun Kayacı'nın söylediklerine benzer şeyler söyleyerek herkesin eşit olarak oy kullandığı sistemlerde doğru insanın seçilemeyeceğini işaret etmiştir. Sokrates oy kullanacak insanların eğitimli olmasını önermiştir. Demagogların iktidara gelebileceğini söylemiştir.

Maalesef SOKRATES 'Atina gençliğini yozlaştırmak' suçlaması ile düşüncelerinde işaret ettiği gibi bilgisi olmayan insanların oy oranı ile ölüme mahkum edilmiş ve baldıran zehri ile zehirlenerek öldürülmüştür.

Tv’lerde her gün ; cumhurbaşkanı seçimi anketleri yayınlanmakta koca koca profesörler tuttuğu adayı parlatma yarışındadırlar...

İyi eğitim almış olanların da tercihinde çıkarların rol oynadığını anlayınca, iyice kafalar karışmaktadır. Büyük kitlelerin sınıf bilinci olmayınca da elde kalan vatan, bayrak, din edebiyatı oluyor… Her gün Tv’lerde kim daha vatansever yada dine kim fazla hizmet ediyor hikayeleri de daha fazla yer buluyor...

Sosyal demokrat tarafta şikayetçi olunan konu; örgütlenmenin yukarıdan aşağıya olduğu, yukarının izni olmadan, halkın desteği de olsa belediye başkanı ya da milletvekili olunamayacağı görüşüdür. Daha alttaki görevlerde de kast sistemine uygun verilebilmektedir.

Seçim sistemi gereği muhalefetin 6’lı masa etrafında bir koalisyon gibi çalışması ortak adayını ve şartlarını belirlemeye çalışırken; yukarıdan aşağı örgütlenme yapısını içine sindiremeyen CHP seçmeni de buradan çıkacak kararı heyecanla beklemekte. Bu bence CHP seçmeninin bir çelişkisidir. Adayın, ortaklığın en büyük partisi olarak CHP içinden çıkacağı şartlarında gereği olarak kesindir. CHP seçmenin tamamı değil ama aydınının da kimin daha çok şansı olduğu ve kimin cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiği konusunda hiç bir görüş belirtmeyip 6’lı masadan haber beklemesini sizler yorumlayın..

Tüm seçmenlere değil ama parti okulunda eğitilmiş CHP üyelerine cumhurbaşkanı adayı kim olsun diye sorulmalıdır.. Bu sonuç yol gösterici olacaktır. Ancak oylama gizli olmalı ve oy sandıkları ayırt edilememeli. Yine CHP’li aydınlar bir araya gelip kazanma şansı olan ve Türkiye’yi parlamenter sisteme taşıyacak adaylarını açıklayarak halkın yanında sadece ülkenin geleceği için tavrını açıkça ortaya koymalıdır.

Sadece seçimler ile demokrasiyi geliştiremeyiz...

2500 yıl öncesini bugün tartışıyoruz. Demokrasinin gelişmesini egemenler istemez.. SOKRATES in ruhu şad olsun...

Bayramınız kutlu olsun.