Fındık fiyatı değil TMO memnun etti
EKONOMİ // 17 Ağustos 2017 Perşembe 14:51 // Güncelleme: 17 Ağustos 2017 Perşembe 14:51

Açıklanan fındık fiyatlarından çok üreticiyi Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) fındık alacağının duyurulması memnun etti.

Fındık fiyatı değil TMO memnun etti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyat açıklarken, fındık alımına TMO önümüzdeki pazartesinden itibaren başlayacağını duyurdu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan "TMO’nun fındık almasından dolayı memnunuz yani en azından piyasada var ama burada fiyatı tartışmak lazım. Neticede bir komisyon kuruldu fındığın maliyeti hesaplandı. Maliyet şuan ki fiyatların üstünde. Biz Giresun için en azından taban fiyatın 12 lira olması gerektiğini düşünüyorduk. Çünkü bu fiyatta aşağıda üretici para kazanamaz ve fındık bahçesinden soğur diye düşünüyoruz. Fiyat tekrardan gözden geçirilip revize edilirse daha iyi olur. Şu an açıklanan fiyat maliyetin altında üreticiye bir şey kalmıyor. Bundan dolayı üretici sıkıntı yaşıyor. Maliyeti hesaplanırken kilograma göre hesaplanıyor. 9 lira ile 13 lira arasında maliyet hesaplandı" ifadelerini kullandı.
TMO’nun fındık fiyatı beğenilmedi
TMO’nun fındık fiyatı beğenilmedi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının TMO aracılığıyla 10 liradan fındık alımı yapacağı açıklamasını değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, “Bu fiyat üreticiyi memnun eden bir fiyat değildir” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının TMO aracılığıyla Giresun kalite fındık için 10,5 lira, levant kalite fındık için 10 lira fiyat vermesinin üretici açısından kabul edilebilir bir rakam olmadığını belirten Akarsu, “Açıklanan fiyat çiftçimizi memnun eden bir rakam değil. Bu rakam fındık üretim maliyetine yakın bir rakam. Fiyat memnun edici olmamış olsa bile, TMO’nun devrede oması önemli bir noktadır. Biliyorsunuz serbest piyasa Aralık 2016’dan itibaren işlevini yitirmişti. Bunun üzerine Nisan 2017’de TMO devreye girmiş 6 bin 300 ton fındık alımı yapmıştı. Bu sezon serbest piyasa işlemediğinden yapılan görüşmeler ve değerlendirme toplantıları sonucu TMO tekrar devreye girmek zorunda kaldı. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde bu adım atıldı” diye konuştu. Açıklanan rakamın memnun edici olmadığının altını çizen Başkan Selami Akarsu, “Fiyat memnun edici değil fakat TMO’nun var olması bizim için çok önemli bir karardır. Önümüzdeki süreçte fiyat konusu tekrar gözden geçirilebilir” ifadelerini kullandı.