bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Büyükşehir ve Kırsal
Yazarlar // 10 Eylül 2022 Cumartesi 11:00

İsmail BAŞARAN

Ak Parti’nin işbaşına gelmesinden sonra Samsun Büyükşehir oluverdi. Samsun Büyükşehir olduktan sonra göz önünde hizmet adı altında çalışmalar yapıyor da vatandaş bu çalışmalardan memnun kalıyor mu? Bunu tam olarak bilen ve anlayan var mı? Örneğin Samsun Büyükşehir Belediyesi kırsala hizmet götürebiliyor mu? Götürüyorsa da hangi ölçülerde yapabiliyor bu işi?

Eskiden İl Özel İdareleri vardı ve bu hizmetler o kurumun aracılığıyla gerçekleşiyordu. Ancak yasada yapılan değişiklikle Samsun Büyükşehir Statüsünden Bütünşehir Statüsüne geçince köyler mahalle oldu. İl Özel İdaresi de Bütünşehir Belediyesine devredildi. Şimdi hizmet o vasıtayla yürütülüyor. Peki gerçekten yürütülebiliyor mu?

Bu değişiklik olduktan sonra Samsun’un yeni mahallelerine ne gibi hizmetler yapılabildi? İlçelere gittiğinizde kırsal alandan gelenlerle hemhal olunca yeterli hizmet alamadıklarından bahsediyorlar. Samsun Bütünşehir Belediyesinin Sayın Başkanı Mustafa Demir’e sormak gerekir kırsala yeterinde hizmet gidiyor mu? Gerçi kendileri şu sıralar kendileriyle sağlığıyla ilgileniyorlar geçmiş olsun da vatandaşla ilgilenilmediği kırsal ile ilgilenildiğini söylemek mümkün mü?

Örneğim okullar açılıyor, öğrenciler okullara gidecekler tabi okullarda yeteri kadar derslik varsa. Kırsal denilen köyler mahalle olunca öğrenciler de kent merkezlerine taşınıyor. Mahalle olan köylerdeki okullar kapandı köylü ve köyler öğretmenlerden arındırılıp imamlara teslim edildi. Öğrenciler kente taşınıyor sonra da köylerine, mahallelerine gidiyorlar.

Bu sistemi getirenler Türkiye’yi din devleti yapabilmenin yollarını arıyorlar da bu yolun bulunabileceği pek de mümkün değil.  İnsanlara dini görevlerini yapmaları için salık veren yönetimler, ki bunlara yerel yönetimler de dahildir, vatandaşa hizmet edebiliyorlar mı işte bu sorunun yanıtını evet diye vermek mümkün değil.

Samsun Bütünşehir ve Büyükşehir hizmetleri götürebilmelidir kırsala da. Bugün kırsala hizmet götürmekten aciz durumda olanlar yarın o kırsala oy istemeye gidebilecekler mi?

 

SUÇLUYU BULUN

İlkadım ilçesinde etkili olan sağanak yağış, Baruthane Mahallesi'nde vatandaşa ecel terleri döktüren yağışın yol açtığı yıkıntıların neden olduğu yağmurun böyle bir aksaklığa yol açabileceği hiç mi düşünülmedi? Sıra şimdi bu aksaklığa yol açanların yapım işlerini doğru yapamayanların cezalandırılmasındadır.

Cadde İlkadım sınırları içinde Baruthane Mahallesi'nde sele dönüşmesi için yağmurun cadde ve sokakların yeterinde doğru ve dürüst yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Hemen afete bağlamamak gerekir, biraz da taşkına dönüşen yolların yapım hatalarını araştırmak gerekir? Neden bu yollar taşkın düşünülerek yapılmadı zamanında, neden eksiklikler oldu? Bu soruların yanıtları bulunduktan sonra suçlu olanlar cezalandırılmalıdır. Belediye bunu yapacak mı? Elbette yapmayacak çünkü bugüne kadar Büyükşehir Belediyeleri ile hiçbir ilçe belediyesi aksaklıkları araştırmamıştır. Ne yapalım afet oldu deyip geçiştirilmiştir.

GÜNÜN SÖZÜ
Moda denilen şey o kadar çirkindir ki, onu her altı ayda bir değiştirirler. (Oscar Wilde)