limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Zor Olanı Kolay Etmek
Yazarlar // 29 Kasım 2023 Çarşamba 11:55

Ragıp GÖKER

Yener Cabbar, dünkü yazısında yerel seçim sonuçlarıyla ilgili öngörüsünü paylaşırken, yazısına ''Kolay değil'' manşetini atmış.

Mustafa Demir'in performansına bakınca, Yener Cabbar'a kısmen hak vermek mümkün elbette.

Samsun'da kurulduğu günden bugüne aldığı sonuçları değerlendirecek olursak, AK Parti açısından bu seçim hiç kolay olmayacağını söylemek de mümkün.

Ve fakat.

81 il ile birlikte Samsun'da aday çıkaracağına karar veren ve bu kararında ısrarlı tavrını sürdüren İYİ Parti, AK Parti için hiç de kolay olmayacak önümüzdeki seçimi, kolay edebilir.

Ak Parti'yi Samsun'da Mustafa Demir öncesi ve Mustafa Demir sonrası olarak ikiye ayırmak mümkün aslında.

Demir öncesi Ak Parti'nin oy oranı Samsun'da yüzde 50'nin altına hiç düşmemişti.

Mustafa Demir 47,38 oy oranıyla seçilmişti ama AK Parti'nin oy oranı 14 Mayıs'ta ise yüzde 42.38'e geriledi.

Ekonomik göstergelerin kötülüğü falan da etkili olmuştur ama AK Parti'nin Demir'le birlikte Samsun'daki kaybı 10 puan dolayındadır.

31 Mart 2024’de Samsun’da kaç adayın yarışacağı şimdilik bu net olarak bilinmiyor.

MHP’nin Samsun’da en azından Büyükşehir için aday çıkarması beklenmiyor ama Rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saat çok uzun bir süredir.

Erdoğan’ın yüzde 50 +1 çıkışı ve Bahçeli’nin bu çıkışa verdiği yanıt, ileride ne gibi sonuçlar doğurur oda bilinmez ama şu an için MHP’nin Samsun’da AK Parti adayını destekleyeceğini biliyoruz.

Bu arada Yeniden Refah Partisi’nin Suat Kılıç’ı hazırladığı da biliniyor ama aday olup olmayacağı da henüz netlik kazanmış değil.

Demem o ki;
Çoklu bir yarış olması durumunda seçim kazanmak için en azından oyların yüzde 35’in üstüne çıkmak gerekekecek.

İkili bir yarış olacaksa da kazanmak için oyların bir fazlasını almak gerektiğini söylemenin de lüzumu yok sanırım.

Samsun'un efsane Başkanı Muzaffer Önder'i 'değişim' vaadiyle yenerek Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Yusuf Ziya Yılmaz, seçildiği ilk yıllarda başarılı bir performans göstermişti.

Samsun halkı da o başarıyı ödüllendirmiş. Yusuf Ziya Yılmaz, son dönemleri hariç girdiği seçimlerde yüzde 60'ları aşan oy oranlarına ulaşmıştı.

Ve fakat.

Yusuf Ziya Yılmaz'ın son yılları sancılıydı sahiden.

Derken 'metal yorgunluğu' gerekçe gösterilerek,  Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevinden alınmıştı.

''Gelen, gideni aratırmış'' denir ya.

Son yılları çok eleştirilse de Mustafa Demir'li Samsun, Yusuf Ziya'lı Samsun'u aramıştır aslında.

Yusuf Ziya Yılmaz da Muzaffer Önder'i aratmıştı aslında.

Samsun'un, bünyesinde biraz Muzaffer Önder dürüstlüğünde ve çalışkanlığında, biraz da Yusuf Ziya Yılmaz becerisinde özellikler taşıyan yeni bir başkan bulması gerekiyor.

Bu özellikleri taşıyan birinin ille de AK Parti içersinde bulunması da şart değil.

Pekala muhalefet partileri de böyle birini çıkarabilir pekala.