limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Samsun'un Markaları
Yazarlar // 31 Aralık 2013 Salı 00:00

Ragıp GÖKER

Cumartesi günü Kahramanmaraş’taydık.

Maraş seyahatimizin amacı Şehrimizin iki markasından biri olan Samsunsporumuzu yalnız bırakmamaktır.

‘’You’ll, never walk alone’’

Asla yalnız yürümeyeceksin

Liverpool taraftarlarının ve özellikle efsane kop tribünü bu şarkıyı söyler, Liverpool dünyanın neresine giderse gitsin o şarkıyı mutlaka duyarsınız. Liverpool neredeyse kop tribünü de oradadır.

Bizimkisi de o hesap olmasa bile geçen yıldan bu yana deplasmanlara gidiyoruz biz. Samsunsporumuzun Kahramanmaraş ile oynadığı maçı tribünden izledik. 10 saate yakın bir kara yolu yolculuğu sonunda ulaştık Kahramanmaraş’a.

Dünya’da uzun yıllar birlikte çalıştığım arkadaşım Ali Eskalen Maraş’ın duayen gazetecilerinden, ‘’Maraş dondurmasını nerede yerim?’’ diye sordum.

Yaşar Pastanesine getirdi beni, Yaşar Kanbur’un kurduğu bir pastaneymiş Yaşar Pastanesi. Erdal Kanbur, ile tanıştırdı beni Ali, Erdal Kanbur üç kardeşiyle birlikte Mado’yu kuran Yaşar Kanbur’un en küçük oğlu imiş.

Maraş’ta dondurmayı yani MADO’yu tatlı ile yiyorlar. ‘’Baklava da Maraş markasıdır, Gaziantep bizim baklavaya sahip çıktı’’ dedi Ali.

Maraş’ta yediğim dondurmanın tadı damağımda kaldı.

Türkiye markası yarattıkları için Kanbur kardeşleri kutlamak isterim.

Sorarım size bizim ülke genelinde bilinen bir markamız var mı?

Yok!

Olmadı.

Bundan böyle olacağına dair umudumu da yitirmek üzereyim ben.

Samsun lokumu mesela!

Bir Türkiye markası olabilirdi.

Samsun buna sahip çıkmadığı gibi Haldun ve Feridun Baş kardeşler de marka yaratmak için başlattıkları yolculuğu yarım bıraktılar. Marka yaratmak zor ve meşakkatli bir iştir. Para ve emek harcamak gerekir. Baş kardeşler emek harcamışlardır ama para harcamaktan çekindiler her nedense.

Bayram Akyüz, SAMMAR’ı kurdu. Ulusal ve uluslar arası sermaye tarafından kurulan market zincirleriyle rekabet ediyor.

SAMMAR ve Bayram Akyüz’ün batmasını istiyor bu şehirde bazıları. Ellerini ovuşturuyorlar.

Avuçlarını yalarlar.

SAMMAR batmayacak.

Bir Başka Samsun Markası Otat’ın sahibi  Mustafa Başaran’ın başını çektiği yerel tedarikçiler, SAMMAR’ı ayakta tutma kararı aldılar.

Samsunspor’un durumu ortada.

 

Başkan Emin Kar devre arasında takımın kamp giderlerini karşılayacak parayı bulmak için kapı kapı geziyor. Biz ise Başkan devre arasında transfer yapsın da takımı güçlendirsin istiyoruz.

Koyun can derdinde, kasap ise et.

Öyle yani.

Birileri de bu şehirde koltuk renkleriyle uğraşıyor.

Birileri de markalarımızı koruyabilmek için çaba harcıyor.

Bizim Mehmet Yazıcı’nın başını çektiği bir gurup yerel internet haber sitesi SAMMAR’ın üzerinde oynanan oyunlara duyarsız kalmamışlar. SAMMMAR reklamlarını ücretsiz kullanma kararı almışlar. SAMMAR’ın buna ihtiyacı olmadığını biliyorum. ‘Can Suyu’ gibi bir şey olmuş bu iyi niyetli davranışları.

Markalarımıza sahip çıkma cesaretini gösteren koca yüreklere selam olsun.

*    *   *

İyi ve mutlu yıllar Samsun.