limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Enflasyon Canavarı Durdurulamıyor
Yazarlar // 4 Mayıs 2024 Cumartesi 08:58

Ragıp GÖKER

TÜİK Mayıs ayı enflasyon verisini yüzde 69.80 olarak açıkladı.

Fiyat artış hızı bir yıllık sürede yüzde 70'e yaklaşmış ki, aradaki fark, 0.2 puan olmuş.

Enflasyon'un dört aydaki artışı da yüzde 18.72 olarak gerçekleşmiş.

Bu durumda memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranının da yüzde 18.72olacağı anlaşıldı.

Enflasyondaki bu dört aylık artış hızı göz önünde tutulduğunda, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında da yüzde 18.70 oranında zam yapılması kesinleşti.

Memur ve emeklilerin maaşlarına 6 ayda bir zam yapılıyor biliyorsunuz.

Buna göre memur ve emekliler, Aralık ve Haziran ayı enflasyonuna göre Ocak ve Temmuz aylarında zamlı maaşlarını almış oluyorlar.

Dört aylık artış göz önüne alındığında Memur ve emeklilerin, en son Ocak ayında aldıkları maaşlarının yüzde 18,72'si erimiş oldu.

En düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğu varsayımından yola çıkacak olursak, Haziran ayı verileri ne olur şimdiden kestirememekle birlikte dört aylık sürede memur ve emekli maaşlarındaki erimenin yüzde 18.72 oranında gerçekleştiğini söylemek de mümkün.

Erime aslında sadece memur ve emekli gelirlerini de etkilemiyor aslında.

Dört ayda cebimizdeki yüz liranın 18.72'si buharlaşmış yani.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonundaki artışın bu yılın ikinci yarısından itibaren yavaşlayacağını söylüyor ama çalışanların maaşındaki erime sürüyorken, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılmayacağını söylemesi ise herkesi şaşırttı.

''Asgari'' sözcüğünün dilimizdeki karşılığının en düşük demek olduğundan yola  çıkarak, asgari ücretin en düşük ücret olduğunu anlarız.

Ve fakat.

En düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu düşündüğümüzde, bu durumu nasıl adlandırmamız gerektiğini ise bilemedim.

Ki;

SGK emeklilerinin büyük bölümü asgari ücretin çok altında maaş alıyorlar.

Ve fakat.

Çarşı ve pazarda yangın sürüyor.

Kafeterya ve lokantalardaki durumdan hiç söz etmiyorum ancak, marketlerdeki etiketlerin hep yukarıya doğru giden değişikliğini de takibe gücümüz yetmiyor.

Demem o ki;
Bu durumda enflasyondaki artış, fiyatların artıyor olması demek olduğuna göre asgari ücret ve onun altında bile kalan emekli maaşlarıyla geçin geçinebilirsen.