limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Büyükşehir Mahkeme Kararlarını Yeni Planla Aşıyor
Yazarlar // 23 Mayıs 2024 Perşembe 18:21

Ragıp GÖKER

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde Halit Doğan dönemi, Mustafa Demir ve Yusuf Ziya Yılmaz dönemlerini aratmayacak kararların ipuçlarıyla devam ediyor.

Bu ne demek?

Şu demek;

Halit Doğan başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Mustafa Demir ve hatta Yusuf Ziya Yılmaz döneminde yaşandığı gibi, mahkeme duvarına toslayan projelerden geri adım atmıyor.

Büyükşehir, mahkemelerin uygun bulmadığı planları rafa kaldırmak yerine, yeni planlar yaparak, mahkeme duvarını da yıkmaya çalışarak, o inadını sürdürüyor.

Nedir o projeler:

Bu projelerden biri, Cumhuriyet Meydanı'nın yeniden düzenlenmesiyle ilgiliydi ki;

Mustafa Demir döneminde hazırlanan projeye göre, meydan,  Site Cami ile birlikte bünyesinde Divan Pastanesi'nin bulunduğu eski İl Özel İdaresi binaları yıkılarak meydanın genişletilmesi gündeme gelmişti.

Bölgede işyerleri bulunan birçok esnaf buna itiraz etti.

Özellikle Site Cami'nin altındaki işyeri sahipleri, planın kendilerini mağdur edeceğini ileri sürdüler.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi planı mahkemeye taşıdı.

Mahkeme ''Olmaz'' dedi.

Proje bir süreliğine askıya alındı ancak, Halit Doğan yönetimi, Mustafa Demir’in görev süresinin son toplantısında meydan için yeniden hazırlanan planın uygulanması için düğmeye bastı.

Yeni plan, meydanın Oba Restoran'ın bulunduğu Osmaniye Caddesi'ne kadar genişletilmesini öngörüyor.

Mustafa Demir yönetimi de meydan, Bafra İş Hanı'ndan itibaren, Ziraat Bankası ve yanındaki Vidinli Otel ile birlikte Atatürk Bulvarı'na kadar olan alandakilerin yanı sıra, doğu kanadında da İl Özel İdaresi ve Site Cami ile birlikte tüm yapıların yıkılmasını öngörüyordu.

Yeni plan da, yıkılacak başka yapılarla birlikte  alanın biraz daha genişletilmesini öngörüyor.

 

MEYDAN GENİŞLEYECEK AMA

Meydan planı, konuya yüzeysel bakıldığında Samsun'a, şehrin hak ettiği güzel bir meydan kazandırmayı düşündürüyor.

Detaylar incelenmeden konuya bakıldığında bu meydan projesine ben de itiraz etmem elbette.

Geçtiğimiz günlerde Atatürk Bulvarı'ndan aracımla geçerken yanımda oturan karıma, Ziraat Bankası'nın bulunduğu binalarla birlikte bölgedeki otelleri de göstererek, ''Bütün bu yapıları yıkarak meydan genişlese ne güzel bir görüntü ortaya çıkar'' dediğimi hatırlıyorum.


NEDEN İTİRAZ EDİLİYOR

Öyleyse bu satırların yazarı olarak ben ve plana alanın bünyesindeki mülk sahipleriyle Mimarlar Odası gibi meslek kuruluşları neden itiraz ediyorlar.

Mülk sahiplerin oluşacak mağduriyetler nedeniyle plana itirazlarını haklı bulduğumu peşinen söylemeliyim.

Anladığım kadarıyla özellikle meslek odalarınca Samsun'a güzel ve geniş bir meydan kazandırılmasına itiraz edilmiyor aslında.

Meslek odalarınca konuya daha geniş bir perspektiften bakıldığını düşünüyorum.

Mesela, ''Ziraat Bankası'yla birlikte oradaki otelleri ve iş hanlarını yıkıyorsun, belediyenin mülkü olan bilgisayar mağazasını da yıkarak güzel bir alan oluşturuyorsun ama neden yanındaki boş arsayı bir hastane yapılması için bir firmaya tahsis ediyorsun?'' deniliyor.

Mimarlar Odası ayrıca, meydanı genişletmek amacıyla bölgedeki yapılar yıkılırken, Konak Sineması'nın içinde bulunduğu İş-Kur Han'ın yerine ev eşyası satan mağazalar zincirinin sahibi olduğu firma tarafından yaptırılmış o binanın neden yıkılmadığını sorguluyor.

Zira, meydan düzenlemesinin, mağazalar zincirinin sahibi olduğu binanın önünü açmak amacıyla o firmanın talebi doğrultusunda gündeme geldiğine dair yaygın bir inanış var.

İhtimal vermemekle birlikte, bu türden iddiaların dillendirildiğine sıklıkla rastladığımı söylemek isterim.


SİTE CAMİİ DE YIKILACAK MI?

Meydan projesinde merak ettiğim bir diğer konuda Site Cami'nin akıbeti ne olacak?

Ki;

Mustafa Demir döneminde gündeme gelen ilk plana göre meydan düzenlemesi sırasında Site Camii de yıkılacak ve yerine daha küçük bir cami yapılacaktı.

O plan mahkemeden geri döndü biliyorsunuz.

Meydan projesi, yeni bir planla uygulamaya konulurken, Site Cami'nin akıbeti merak konusu oldu haliyle.

Zira yeni planda caminin bulunduğu alan boş bırakılmış ve bir yapı gösterilmemiş.


Yarın:

Tekkeköy ve Canik'teki Samsun Üniversitesi'nin arazisi üzerindeki imar planlarındaki değişiklikle ne anlama geliyor?