bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
DEPREM...!
Yazarlar // 14 Şubat 2023 Salı 13:05

Cevdet MAMATOĞLU


Dünya da ; var olduğundan beri, depremler olmakta,yağmurlar yağmakta,fırtınalar ve kasırgalar esmekte,yıldırımlar düşmektedir.İnsanoğlunun doğal yaşama müdahalesi oranın da evrenin kendi yasaları dışında başka doğa olayları ile karşılaşmamız da kaçınılmazdır.Sonuç olarak deprem bir doğal olaydır...
Depremle ilgili olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi fizik bölümü öğretim üyesi prof dr Ali İhsan Göker in sözleri ,bir bilim adamı için inanılır gibi değil... Ali İhsan efendi : “ölenler ,depremden ya da hatalı yapılan binaların enkazı altında kalmaktan ölmemişlerdir.Mars ta da olsalardı öleceklerdi..Onları allah öldürdü.” demiştir.
Göçük altında olmayıp,güvenli bölgelerde ki bazılarının da ; “ bu Maraş depremi; Allahın bir ibreti,ilahi ders, ilahiimtihan ...” dediklerini ve sosyal medya hesaplarında paylaştıklarını ,üzülerek gördüm.
Önce , fiziki olayları ve nedenlerini bizlerden daha iyi bilmesi gereken prof a bir yanıt verelım: Japonya da ve fay hattı olmayan deprem kuşağından ayrı olan yerlerde neden insanlar depremden ölmüyor...? Bu kafaya göre , zemini uygun olmayan yerlere inşaat yapılabilir. Depreme dayanaklı binalar yapmaya da gerek yok.Kaçak binlara da musade edelim..İmar aflarına devam edelim.Bu duruma göre enkaz altında ölen ya da can çekişen insanlarımızın hiç bir sorumlusu yok demektir..Kimseyi suçlamaya da gerek yoktur..Yahu insaf kadere inanmak bu mudur? Bir de utanmadan suçu yüce ALLAHIN üzerine atıyorsun..Yüce allahın gaddar ve acımasız olarak algılanmasına sebep oluyorsun..İnsanların hatalarından Allahı sorumlu tutmak ,olanları kader ile anlatmak ,suçluları saklamaktır...Kaderci prof Hatipoğlu bile: “bu deprem kader ile açıklanamaz” dedi...
Bu deprem, kader ile ilişkilendirilemez ise ; depremin bir ilahi imtihan ,ilahi ders ya da ilahi ibret olduğunu söylemekte yine aynı algılara neden olacak yanlış bir savdır.Kime imtihan ? Yerin altında soğuktan yaralı olarak öimekte olan insana mı, yoksa depremden kurtulan ve deprem bölgesinde olmayıp depreme maruz kalmayan insanlara mı? Yüce Allah bir yörenin insanlarına acı vererek imtihan eder, ders veririmi ? Ya da ibret olsun diye böyle bir şey yapar mı? İnsanları korkutarak sevgi yaratılamaz...Bu sözleri diyenler ,göçük altında olsalardı ne düşünürler di?

Depremin suçluları aramız da...Suçlular bu dünya da hesap vermez ise, oteki dunya da hesabı sorulacaktır.(bildiğim kadarı ile kul hakkı ve insan öldürmek en büyük günah)
Zemini uygun olmayan alana imar izni veren suçludur.
Statik hesaplarını doğru yapamayan muhendisleri yetiştiren ,yukarı dakı hoca gibi, egitimciler ve bunları prof yapan sisitem suçludur.
Yapı denetimini iyi yapmayan mühendisler ,firmalar suçludur.
Binaları projelerine göre yapmayan ,malzemeden çalan müteahitler suçludur...
Sürekli imar affı çıkararak kaçak yapılaşmayı tesvik edenler suçludur.
Rant uğruna doğa ile uyumlu yapılaşma yerine , bütün bu yanlış yapılaşmaya izin veren siyasiler ve sistem suçludur.
Samsunlu karıkatürist Murat İlhan ; tek bir sayfada bir kaç çizgi ile ,deprem sonuçlarını , türkiye haritası üzerine düşen kocaman bir rant meteoru olarak harıka açıklamış ....
Ölenlere rahmet ,yaralılara doktorlarımızdan ve Allah tan Şifalar diliyorum...Umarım bu depremden gerekli bilimsel dersleri çıkarır ,depreme hazırlıklı bir türkiye oluruz..