bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Anayasa
Yazarlar // 11 Kasım 2023 Cumartesi 12:27

Ragıp GÖKER

Anayasa: Örgütlenmiş bir toplumda devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama erklerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların hak ve ödevlerini, özgürlüklerini saptayan ve düzenleyen, yasa sıralamasında en önde gelen yasadır ve en önemli kuralı da, yasaların anayasaya aykırı olamayacağı ilkesidir.
Anayasa böyle tarif ediliyor.
Adından da anlaşılacağı üzere yasaların anasıdır.
Amiyane tabirle en yasadır yani.
Üstünde hiçbir yasa ve kural konamaz.
Ki;
Devleti yönetenler dahil, ülkemizdeki sade vatandaşa kadar herkesi bağlar.
Eleştirilemez değildir elbette.
Öyle olsaydı.
Kanuni Esasi'den bu yana birçok anayasa yapılmazdı.
Ve fakat.
Yürürlükte oluğu sürece Anayasa'ya uymak zorundayız.
Cumhurbaşkanı da, yasa yapıcı TBMM üyeleri de ve yasaları uygulamakla yükümlü kamu görevlileri de ve hatta aralarında yüksek yargı mensupları olmak üzere tüm hakim ve savcılar da Anayasa'ya uymakla yükümlüdür.
Anayasa da yazılı kimi kuralları, kendi meşrebinize uymadığı için beğenmeyenler olabilir ama bu ülkedeki herkes ama herkes Anayasa'ya uymak zorundadır.
Değişene kadar kural budur.
Anayasaya uyulmazsa ne olur:
Bunun sonucu Allah korusun kaostur.
Ki;
Anayasa, 'KAOS' çıkmasın diye yazılmış ve kabul edilmiştir.
''İngiltere'de Anayasa mı var'' diyenler olacaktır belki ancak, İngiltere de yazılı bir Anayasa yoksa bile yaklaşık bin 200 yıl önce yazılmış ve Magna Carta olarak bilinen bir kurallar manzumesi ışığında yönetilir Birleşik Krallık.
Krala karşı yazılmış olsa da Başta Kral olmak üzere herkes Magna Carta’da yazılı olan kurallara uyar.
Aksi düşünülmez bile.
Yukarıda da yazılı olduğu üzere TC Anayasası, devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama erklerinin nasıl kullanılacağını gösteren kurallar manzumesidir.
Anayasamız yasaların nasıl uygulanacağını da denetleyeceği için 1961 yılında kurulan Anayasa mahkemesi de bu denetimi yapmak için vardır.
Ki;
Bugün iktidar tarafından eleştiri odağına konulmuş olsa da mahkeme üyesi yaüksek yargıçların büyük çoğunluğu da 21 yıllık AK Parti iktidarınca atanmış kişilerdir.
Ve fakat.
Tamamı da Anayasaya uyma konusunda yemin etmiştir.
Tıpkı, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Milletvekilleri ve Bakanların tamamının Anayasa'ya uyacaklarına dair ettikleri yemin gibi!
Yenisi yazılıp, milletimiz tarafından kabul edilene kadar Anayasamıza uyacağız.
Başka şansımız yoktur.
Bunun üzerine başka sözümüz de olamaz.