limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
19 Mayıs ve Samsun
Yazarlar // 18 Mayıs 2024 Cumartesi 08:55

Ragıp GÖKER

Samsun, yakın geçmişe kadar ''Atatürk'ün şehri'' olarak anılırdı.

''Anılırdı'' diyorum, zira son yıllarda bu unvanı hak edecek hiç bir etkinliğe rastlanmıyor bu şehirde.

Ki;

Samsun'a ''Atatürk'ün şehri'' denilmesinin ve bu unvanın verilmesinin nedeni, 105 yıl önce bir, 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan o kutlu yürüyüş nedeniyledir.

Ki;

Nazım Hikmetin, ipek bir halıya benzettiği ve ''Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim'' dediği kadim Anadolu topraklarını düşman işgalinden kurtarılması adına ilk adım, bu topraklardan atılmıştı.

Gazi Mustafa Kemal, 105 yıl önce bugün o kutlu yürüyüşü başlattığı tarihi, Türkiye Cumhuriyetinin doğum tarihi olarak kabul ettiği içindir ki; Cumhuriyet kurulduktan sonra İngiltere kralı tarafından, hediye göndermek için doğum gününü sorulduğunda ''Benim doğum günüm 19 Mayıs’tır'' demiş ve kurtuluşa ilk adımı attığı19 Mayıs'ı kendi doğum günü olarak kabul etmiştir.

Türk halkı, bize bir ülke armağan ettiği için, Mustafa Kemal'e ''Gazi'' unvanının yanı sıra, ''Atatürk'' soyadını da vermiştir.

19 Mayıs, Samsun halkına Ata'sından kendilerine verilmiş büyük bir armağandır.

Bir Samsun hemşerisi olarak ''Ne mutlu bize'' demek isterdim.

Ve fakat.

Samsunlular olarak, bunun kıymetini biliyor muyuz?

Hiç sanmıyorum.

En azından, 10 yıllar süren savaşların sonucunda yorgun, bitkin ve yoksul düşmüş, yokluk ve yoksulluklarına rağmen aralarında topladıkları paralarla 'Onur Anıtı'nı yaptırarak Ata’sına borcunu ödeyebilmiş dedelerimiz ve ninelerimiz kadar, Ata'mızın bize armağanı olan o kutlu günün kıymetini biliyoruz diyemem maalesef..

Sahi, Bayrak Yürüyüşü ve Türk Yıldızlarının gösterisi olmasa, bir - iki kıytırık konserle mi kutlayacağız bu günü.

19 Mayıs böyle mi kutlanır Allah aşkına.

Yakışıyor mu bize?

''Yakışıyor'' diyorsanız bilemem.

''Coğrafya kaderdir'' denir ya, günümüzün Samsun halkı da kaderini yaşıyor galiba.

Bu durumda ben de, ''Bu günler de geçer'' diyerek, teselli bulayım bari.

 

***

Cem Kaynar

 

Yukarıda, Ata'mızdan Türk halkına ve de özellikle ''İşte benim doğum tarihim'' diyerek 19 Mayıs'ı Samsun halkına bir armağan olarak sunan Ata'mızı gerektiği gibi anamadığımızdan yakınmıştım.

Ki;
19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı olarak bilinirken, 40 yılı aşkın bir süredir aynı zamanda Atatürk’ü Anma Günü olarak da kutlanıyor.

Yakınmam, kutlamalara kamusal yapıdan beklenen duyarlılığın gösterilmemesi nedeniyledir.

Ki;

Kutlama programı kamusal alanda coşkuyla yapılmayınca, halk da buna ayak uyduruyor maalesef.

Ve fakat.

Bu kentte bireysel başarılarıyla yüz akımız olarak tanımlayabileceğimiz ve ''İşte 19 Mayıs'a yakışan biri'' diyeceğimiz hemşerilerimiz de var çok şükür.

Cem Kaynar, o yüz akı insanlarımızdan biridir.

Ata'mızın ''Efendiler, hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz; fakat sanatçı olamazsınız'' diye tanımladığı bir işi yapıyor Cem Kaynar.

Sanatçı yani.

Cem Kaynar, kurduğu 'Düşevi Sahnesi'nde aralarında kıymetli eşinin de bulunduğu bir gurup arkadaşıyla, el birliğiyle kirlettiğimiz bu rezil dünyada, her şeye rağmen, güzel ve mutlu yaşamın da mümkün olabileceğine dair düş kurmamızı sağlıyor.

Sanat yapmanın neredeyse imkansız hale geldiği günümüzde, tiyatrosunu yaşatma başarısı göstermesi nedeniyle de ayrıca her türlü övgüyü hak ediyor Cem Kaynar.

İyi ki varsın sevgili Cem.