bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sanayinin Önündeki Engel
Yazarlar // 26 Nisan 2019 Cuma 09:47

Ragıp GÖKER

Samsun Gıda OSB’de yatırım yapmak isteyen Kaanlar’a yer bulunamayınca başlayan tartışma, bir otomobil fabrikasının istediği arsanın bulunamaması nedeniyle o yatırımın gerçekleşememe nedenini hatırlattı bana.

Otomobil fabrikasının yatırımı, Samsun’da yeterli arazinin bulunamamasıyla açıklanabilir belki ama Kaanlar firmasının yatımı için ‘’Arsa yok’’ yeklindeki mazereti kabul etmem mümkün değil.

Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt’un, istediği bilgilere dair bir raporu hazırlamak için yaklaşık bir ay önce Gıda OSB’deydim.

Dün Yener Cabbar’ın da yazısında belirttiği üzere, 2007’de arsa alıp tesisini kuran ilk kuşak yatırımcılardan çok azını gördüm.

Çok sayıda boş alan var ama şu an için faaliyette olan işletmelerin çoğu ikinci kuşak yatırımcıya ait.

Yani şudur:

Samsun Gıda OSB 25 parsele göre planlandı.

Organize Sanayi Bölgelerinden arsa alan müteşebbislere genelde 5 yıl içinde yatırım yapma şartı getiriliyor biliyorsunuz ama Yusuf Özer’in borsa başkanı olduğu kuruluş aşamasında o şart 2 yılla sınırlandırılmıştı.

Bu koşulu getirmek belki gereklidir ama bir taraftan da, arsa spekülatörlerine fırsat yaratıyor.

Kuruluş aşamasında Gıda OSB’den arsa alanların birçoğu yatırım yapmamış.

Günümüzde faaliyette olan yatırımcıların birçoğu, kuruluş aşamasında arsa almış ama yatırım yapmamış kişilerden alınan arsalar üzerine kurulmuş.

Tamamı için aynı iddiada bulunamam elbette ama işittiklerim, ilk aşamada aldıkları arsaları satanların bunu spekülatif amaçla yaptıklarını doğrular özellikte..

Samsun Gıda OSB’den burnuma pis kokular geliyor.

Arsa değişimlerinin nedeni derinlemesine incelenir mi bilmem ama söylentideki gibi gerçekten spekülatif amaç taşıyorsa, birilerin başı sahiden çok ağrıyacaktır.

Mustafa Demir’in başkan seçilmesiyle, Samsun Büyükşehir Belediyesinde yeni bir dönem başladı.

Başkan Demir’in en iddialı seçim programlarından biri Samsun’da sanayinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi üzerineydi.

Samsun Gıda OSB’nin yanı sıra, diğer OSB’lerde yatırımların gecikme nedenleri, araştırmaya muhtaç bir durum gibi görünüyor.

Samsun’da sanayi yatırımlarına geçmişte belediyeler tarafından engel çıkarıldığı biliniyor.

Samsun Gıda OSB’de bir yatırım, Büyükşehir Belediyesi tarafından kesilen su faturası nedeniyle uzun süre faaliyetine başlayamamıştı da, sorun daha sonra Rahmetli İhsan Kalkavan’ın araya girmesiyle çözülebilmişti.

Samsun özellikle istihdamı sağlayacak sanayi yatırımlarıyla büyümek zorunda.

Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın denize döküldüğü alanlarda iki önemli ovaya sahip olmasına rağmen, bu şehir zaten nicedir tarım yapmıyor.

Aşağıçinik Ovasına Lojistik Köy kuran, bunu yapabilmek için de ovanın topraklarını imara açan anlayışın hüküm sürdüğü bu şehirden daha başka ne beklenebilirdi ki.

Bu şehrin ovalarında tarım yapılacağına dair umudumu çoktan yitirdim ama sanayinin gelişebileceğine dair umudumu tazelemek isterim

Sanayinin önündeki yapay engeller ve özellikle zihniyetin değişmesi durumunda elbette.