bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun Ne Kaybetti
Yazarlar // 22 Haziran 2017 Perşembe 12:02

Ragıp GÖKER

İki gün üst üste, MHP Milletvekili Erhan Usta’nın Tematik Teşvik uygulaması ile ilgili önerisinin, hükümet ve AK Parti gurubu tarafından engellenmesini yazıyoruz.
Bir arkadaşım, Tematik Teşvik ile Organize Sanayi Bölgelerinde uygulanan  (OSB) teşvikler arasındaki farkı sorunca, bu konuda bir fikrim olmasına rağmen, en doğrusunu öğrenmek için konuyu muhatabına, yani Erhan Usta’ya sordum.
OSB’lere de teşvik verildiğini ama önerdiği tematik teşvik uygulamasının sadece ülkemizde değil, bu coğrafyadaki ilk uygulama olacağını söylüyor Erhan Usta.
OSB’lerde yatırım yapanlar da, KDV, stopaj ve faiz desteği gibi teşviklerden yararlanıyor elbette. Ancak, yararlanacağınız avantaj, hangi teşvik bölgesindeyseniz ona göre sınırlandırılıyor.
Mesela Samsun’a 3. Bölge Teşvikleri uygulanıyor.
Buna göre de KDV istisnası var. OSB dışındaki vergi indirim oranı yüzde 25, OSB içinde ise yüzde 30. Sigorta primlerinde işveren payı OSB dışı yatırımlar için beş yıl iken, OSB içindeki yatırımlarda bu süre 6 yıl oluyor. Üçüncü bölgelere yer tahsisi de yapılıyor. Kredi faizlerinde sağlanan indirim ise TL için 3 puanken, döviz cinsi krediler için destek, bir puan olarak uygulanıyor.
Erhan Usta ne önermişti:
Usta, tıbbi cihaz üretiminin yapıldığı dünyadaki üç merkezden biri olan Samsun’un, Medikal, Biyomedikal Tıbbi Cihaz Üretim Endüstri Bölgesi ilan edilmesini istemişti.
Tıbbi cihazların stratejik ürün olduğunu belirten Erhan Usta, bu nedenle tıbbi cihaz üretimi için tematik teşvik uygulanabileceğini belirtiyor.
Tematik teşvik verilmesi halinde Samsun’da ileri teknoloji gerektiren MR cihazlarının da üretilebileceğini düşünen Usta,  Tematik teşvik verilseydi Samsun’a yabancı yatırımcının gelebileceğini ancak, şu anki teşvik uygulamasıyla yatırımcı beklemenin hayal olduğunu belirtiyor.
Tematik teşvik verilmesi için Samsun, Medikal, Biyomedikal Tıbbi Cihaz Üretim Endüstri Bölgesi ilan edilseydi, uygulanacak teşviklerin 6. Bölge Teşviklerinin bile üzerine çıkacağını söyleyen Usta, ‘’Tematik teşvik uygulanan illere verilecek avantajları Bakanlar Kurulu belirleyebiliyor’’ dedi.
Samsun’a yatırım yapacak olanlara hükümetle pazarlık şansı bile tanınacakken,
Samsun Milletvekillerinin umursamazlığı nedeniyle bu denli önemli teşviklerden yararlanma şansını kaçırmışız.
Çok yazık.
6. Bölge Teşviklerine bakarak bir kıyaslama yaparak ne kaçırdığımızı daha iyi anlarız.
Bizim içinde bulunduğumuz üçüncü bölgede olduğu gibi, altıncı bölgede de KDV istisnası var. Ancak altıncı bölgede vergi İndirimi OSB dışı için yüzde 40’a, OSB için ise yüzde 50’ye çıkıyor. Altıncı Bölgedeki işletmelerde sigorta primlerinin işveren payı da OSB dışı için 7, OSB için ise 10 yıla yükseliyor. Üçüncü bölgede olduğu gibi altıncı bölgedeki illere de hem yeri tahsisi yapılıyor, hem de faiz indirimi sağlanıyor. Ancak, altıncı bölgenin kredi faizlerindeki destek TL için 5, döviz cinsi için ise 2 puana çıkıyor.
Altıncı bölgedeki illerin bize göre neredeye bir kat fazla avantajı var yani.
Ki, Erhan Usta tematik teşvikle bunun bile üzerine çıkılabileceğini iddia ediyor.
Endüstri Bölgelerine yer tahsisine de olağanüstü kolaylıklar sağlanıyor.
Örnek vermek gerekirse, MEDİKÜM için Samsun’da yer bulunamadı ya hani, OSB’den Çarşamba’ya kadar olan alanı düşünürseniz, medikal endüstri için doğal dokuyu bozmadan, sahil boyunca yatırım yapmanın yolu açılacaktı.
Bu fırsatı da kaçırmış olduk.
Erhan Usta’ya son olarak şunu sordum:
Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilen Trabzon ve Zonguldak, tıbbi cihaz üretiminde bizim önümüzü keser mi?
Usta’nın cevabı:
‘’Hiç böyle düşünmemiştim ama bunun arka planında ne var onu da bilemem’’