bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Gülsan Esnafı
Yazarlar // 15 Aralık 2016 Perşembe 06:10

Ragıp GÖKER

Valimiz Muammer Güler’ken, ben de ekonomi gazetesi olan DÜNYA’da çalışıyordum. Kendisini bir ziyaretim sırasında ‘’Sanayi sitelerinin şehir içinde olması Samsun’a yakışmıyor değil mi?’’ diye sormuştu.
Valimiz aklına geleni ‘pat’ diye söyleyen biriydi.
Beklemediğim bu soru karşısında o vakit ne diyeceğimi bilememiştim.
Eski sanayinin kurulduğu yıllarda çocukluktan henüz yeni kurtulmuştum ama adını Kemal Vehbi Gül’den alan Gülsan’ın kuruluş hikayesi başladığında benim Günaydın’daki çıraklığımın da ilk yıllarıydı.
Ercan Demirel ve arkadaşlarının yönetimde olduğu dönem hatırımda yok ancak, Mehmet Suoğlu’nun da yönetiminde olduğu Mustafa Yavuz’un başkanlığındaki kooperatifi hatırlıyorum.
Şehrin içindeki atölyelerin bir araya toplanmasıyla kurulan eski sanayi sitesinin esnaflara para kazandırmaya başlaması nedeniyle büyük umutlarla kurulmuştu ama Gülsan sürekli tartışmalı bir yapıydı.
Bir dönem yöneticilerinin haksız kazanç elde ettiklerine dair tartışmalar, taşınma problemiyle birlikte günümüzde boyut değiştirerek var olmak veya yok olmak üzerine yoğunlaştı.
Eski Vali Muammer Güler’in ‘’Şehir dışına taşınmalı’’ şeklindeki önerisinin üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş ancak, Samsun Büyükşehir Belediyesi, sanayi sitesi için henüz esnafında razı olacağı bir yer bulamamış ama yine de ‘’Yıkacağım’’ derken, esnaf ise buna direniyor.
Sorun mahkemelere taşındı.
Mahkeme Büyükşehir’in birçok projesi gibi Gülsan’ın taşınması için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Dün telefonla görüştüğüm Dernek Başkanı Asım Cerrah, Büyükşehrin esnafı mağdur etmek istediğini iddia ediyor.
Mülk sahiplerine mevcudun muadili bir dükkan verilmesi halinde buna razı olup olmayacaklarını sorduğum Asım Cerrah, Gülsan’ın bulunduğu yerin çok değerli olduğunu, bu nedenle o önerinin adil olmayacağını söylüyor.
Dernek Başkanı Cerrah, yeni kurulacak sitede mülk sahiplerinin korunmasının yanı sıra, şu anda kiracı durumdaki vergi mükellefi esnafın da ödeyebilecekleri oranda borçlandırılarak dükkan sahibi yapılmasını istiyor.
Öyle anlaşılıyor ki, Gülsan Sanayi sitesi eninde sonunda başka bir yere taşınacak. Şehri yönetenlerin bu karadan geri adım atacaklarını düşünmüyorum. Bu nedenle Samsun ekonomisinin dinamiğini korumada önemli bir işlevi olan Gülsan esnafının mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Samsun adına karar alanların bu güne kadar kendi kararlarından başka hiçbir şeyi düşünmediklerini ve bu nedenle bizi de dikkate almayacaklarını biliyorum ama son kez ‘’Esnafa zarar vermeyin’’ diye çağrıda bulunacağım.
Oluşturdukları güç birliğini daha ne kadar koruyarak direnebilirler bilmiyorum ama bu konuda asıl görev yine esnafa düşüyor.