limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Samsun Sahili İçler Acısı
Yazarlar // 18 Ocak 2023 Çarşamba 01:05

İsmail BAŞARAN

Samsun’da havanın bozuk olduğu ve denizde dalgaların sahile vurduğu dönemlerde yıkım yaşanıyor. Sahil, deniz tarafından tahrip ediliyor ardından da Samsun’un yüzölçümü metre metre küçülüyor. Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan ve ilin en uzun sahili yıllar önce yapılan mendirek, deniz doldurulması ve yanlış projeler sonucunda yok olma tehlikesine girdi.

Yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki doğal plajların bulunduğu sahilin 8 kilometrelik kısmında kıyı erozyonu tahribat yaptı. Bu tahribatın, doğanın yıkımı diye adlandırılması yanlıştır. İstanbul Boğazından Sarp Sınır kapısına kadar sahilin her tarafını karış karış gezen birisi olarak erozyonun sadece Samsun sahillerinde yıkıma yol açtığını söylüyorum.  Diğer illerde yıkım yok denecek kadar az. Nedeni basit, çünkü diğer illerde sahil koruma altına alınıyor.

Kastamonu’nun Cide ilçesinde sahilin yapılan (T) dolgularıyla kocaman bir sahili var. Benzeri sahil Samsun’un Yakakent ilçesinde de var. Var, ancak hiç de korunamıyor. Yapılan yanlış (T) dolguları sahil koruması durumundan çıkmış ve dolgu malzemesi haline gelmiş. Sadece Yakakent değil, Samsun’un merkezine giderken sahiller her dalgada denize akıyor. Samsun’un doğusunda ise toprak ve sahil kumu tamamen denize götürmüş durumda.

Toprakların denize akmasının önlenmesi için Samsun’da belediyeler ve kamu kuruluşları ne yapıyorlar? Her an yıkmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi sahilin düzenlenmesi amacıyla bir çalışma başlattı ve bitirdi mi? Hayır, çünkü Belediyenin umurunda bile değil bu iş. Samsun Büyükşehir Belediyesi yıkmayı birinci görev olarak yazmış ajandasına, Allah rızası için bir de Samsun halkına yarayacak bir iş yapsalar olmaz mı?

Bu olumsuz hareketler sandığa da yansıyacak mutlaka. Samsun ve gittiğim ilçelerde iktidarın oylarında bir düşme görünüyor ancak bu durum dillendirilemiyor. İktidar ise eylemlerle değil de söylemlerle durumu idare etmeye çalışıyor.

 

HEP AYNI TERANE

İş başındaki hükümet ne zaman vatandaşın aleyhine bir karar alacak olsa hemen türban konusuna sarılıveriyor. Tartışma yine ortaya atılıyor. Sonra da asıl konu unutturuluyor. Ancak, vatandaş artık yemiyor.

Tam elektriğe, doğalgaza ve diğer girdi ücretlerine zam yapılıyor, vatandaş yüzde ikilik maaş artışları ile zamlar karşısında ezileceğini anlayıp homurdanmaya başladı kurtarıcı gibi yine türban gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2002 seçimleri öncesi de bu sorunu çözeceği konusunda meydanlarda vatandaşa söz verdiği için iktidara gelmemiş miydi?

Türban siyasi simge midir bilmem de bazılarının can simidi olduğu artık gün gibi aşikâr.

İktidar darda kalınca hep ona sarılıyor. Bu kez çözüleceğe mi benziyor? Çözmezler, çözmezler. Sonra sarılacak bir yer bulamazlar.

GÜNÜN SÖZÜ

Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur. (P.Drucker)