bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Saathane'de Yolun Sonu
Yazarlar // 27 Ekim 2017 Cuma 07:18

Ragıp GÖKER

Yusuf Ziya Yılmaz ‘’yıkacağım’’ dedi bir kere.
Çare yok.
Saathane yıkılacak.
Esnafların yıllar süren direnci, temyiz mahkemesinin bozma kararıyla kırıldı.
Yüz yıllık tapu sahiplerinin ki, biri Rahmetli Salim Ayla’nın oğlu Ümit Ayla’ya ait dededen kalma binalarla birlikte, Osmanlı’dan beri ticaret yapılan tarihi meydanın çevresindeki yapılar yerle bir edilecek.
İkinci Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıl etkinlikleri nedeniyle saat kulesi yaptırılınca Saathane adını alan meydan, yüzyıllar boyu Müslüman halkın alış veriş yaptığı çarşı olması nedeniyle Müslüman Çarşısı olarak bilinirdi.
Ümit Ayla dün gazetedeydi.
‘’Yazık oldu’’ diyor.
Verdiği mücadelede yenik düşmenin yanı sıra, 1910 yılına ait tapusu bulunan büyük dedesine ait binanın yıkılacak olmasının derin üzüntüsünü de yaşıyor.
Bilmeyenler için süreci bir kere daha hatırlatalım.
Samsun Büyükşehir Belediyesi yaptığı imar değişikliğiyle ki, beş yıl içinde sekiz kez değiştirildi. Saathanedeki işyerlerini yıkarak meydan düzenlemesi yapmak istiyor.
Bu arada koruma alanı ilan edildiği için mülk sahiplerine 20 yıla yakın süreden bu yana binalarına bakım onarım yapma izni verilmiyor.
Çatılarını bile aktaramadı insanlar.
Binalar dökülüyor haliyle.
Kötü görünüyor yani.
Daha önce de yazmıştım, dün Ümit Ayla da aynı şeyleri söyledi.
’Belediye bölgede iyileştirme çalışması yapamaz mıydı’’ diyor Ümit Ayla.
Örnek olarak da Bulvar AVM’yi ve Çiftlik Caddesini gösteriyor.
’Çiftlik caddesini AVM yaparken mantolama işlemi için insanlardan nasıl para alındıysa, saathanedeki binaları da belediye onarsa ve mülk sahiplerinden parasını alsa, fena mı olurdu’’ diye de ekliyor Ümit Ayla.
Samsunspor’un bir maçını izlemek için gittiğim Kahramanmaraş’ta belediyenin binalarını onardığı tarihi çarşının çok güzel olduğunu görmüştüm.
Benzer bir uygulamanın da Gaziantep’te yağıldığına tanık olmuştum.
Belediye tarihi çarşıdaki binaları onarmış, bedelini de mülk sahiplerinden almıştı.
Konu, esnaflar tarafından bir çözüm yolu bulabilir umuduyla  ‘’Tarihi kentlerde kimliksizleşme sorunu ve bir çözüm yolu olarak kentsel canlandırma programları’’ adı altında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün Peyzaj Mimarlığı Bölümünde yüksek lisans testi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’a da anlatılmış.
Karaslan’dan bekledikleri ilgiyi görememiş esnaflar.
İşin garibi de ne biliyor musunuz?
Antalya’daki Yapex Fuarının etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Geleneksel çarşılarda koruma programı’ konulu panelin konuşmacılarından biri kim biliyor musunuz?
Yusuf Ziya Yılmaz.
Şaşırdınız mı?
Ben, buna değil de yüzyıllık yapılarının yıkılmasına göz yuman vakıflara ait yetkililerinin yanı sıra, bu konuda açılmış davadaki bilim insanının bilirkişi görüşüne rağmen, koruma kurulunun tarihi çarşının yok olmasına yardımcı olacak şekilde plan hazırlamasına daha çok şaşırdım.
Güya kendimi, o Afrika halkının ‘’insanın olduğu yerde hiçbir şeye şaşırma’’ şeklindeki atasözündeki deyiş gibi, kendimi hiç bir şeye şaşırmamaya hazırlamıştım.
Ama buna şaşırmamak mümkün değil sanırım.