Çocukluğumda şehirlerarası otobüslerin büyük bölümü Cumhuriyet Meydanı’ndan, bir kısmı da Umum Mağazalar’ın (Sarı Mağazalar) yakınındaki Sulu Han’dan kalkardı.
O otogar uzun süre hizmet verirken başlangıçta ihtiyacı karşılamıştı aslında. Ancak zamanla büyüyen şehrin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmişti.
Rahmetli Muzaffer Önder döneminde, bir süre atış poligonu olarak kullanılan alan, trafik eğitim pisti olarak kullanılmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığından Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş, uzun uğraşlar sonucu da Samsun Büyükşehir Belediyesinin kullanımına kazandırılmıştı.
Muzaffer Önder çok istemesine rağmen seçimi kaybedince otogarı yapamamıştı.Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni yapıp Samsun’a kazandırmak, 1999’da genel seçimlerle birlikte aynı gün yapılan yerel seçimlerde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Yusuf Ziya Yılmaz’a nasip olmuştu.
Yusuf Ziya Yılmaz ve ekibi, Samsun halkına yeni otogarı uzun süre bir seçim başarısı olarak anlatmışlardı.
Otogarı yapmak önemliydi elbette ama yapmak kadar işletmek de çok önemliydi.
Samsun bu konuda şanslıydı aslında.
Türkiye’nin en büyük otobüs terminali olan Esenler Otogarı’nı Samsunlu bir iş insanı olan Galip Öztürk işletiyordu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi de terminalin işletilmesi için Galip Öztürk’e, “Gel, sen işlet.” demişti.
Galip Öztürk’ün o zamanlar Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Metro Holding bünyesindeki AVTER Avrasya Terminal İşletmeleri AŞ, 12 Ağustos 2006 tarihinde hizmete açılan Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni, Yusuf Ziya Yılmaz’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, açılış tarihinden kısa bir süre önce, 21 Temmuz 2006 tarihinde satın almıştı.
Satış, o günkü kurla yaklaşık 23 milyon 6 bin lira karşılığında, 8 milyon bedelle gerçekleştirilmişti.
Aynı Yusuf Ziya Yılmaz dönemindeki Büyükşehir Belediyesi, hafızam beni yanıltmıyorsa, Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Otobüs Terminali ile Çarşamba Otobüs Terminali’ni AVTER’e sattığı gibi, 35 yıl süreyle işletme hakkını da devretmişti.
Samsun Büyükşehir Belediyesini Yusuf Ziya Yılmaz’dan sonra kısa bir süre Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin yönetmiş, daha sonra da Mustafa Demir başkan seçilmişti. Mustafa Demir de 2024’te aday yapılmayınca, Cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilen Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.
SBB Başkanı Halit Doğan şimdi Yusuf Ziya Yılmaz’ın, Galip Öztürk’ün kurduğu Metro Holding bünyesindeki AVTER’e sattığı Çarşamba ve Samsun otogarlarının yerine yenilerini yapmaya çalışıyor.
Metro Holding’e bağlı AVTER’in Çarşamba Otogarı için Büyükşehir Belediyesi aleyhine dava açtığı biliniyordu. Ancak aynı AVTER, geçtiğimiz günlerde, “Yanlış bir işe imza atmayın.” dercesine, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinde görev yapan iktidar ve muhalefete mensup tüm meclis üyelerine bir ihtarname göndermiş.
Bunun için Büyükşehir Meclisinden karar çıkarıldığı biliniyor.
AVTER, meclis üyelerine gönderdiği ihtarnamede, Çarşamba’nın Beylerce Mahallesi sınırlarındaki meranın vasfı değiştirilerek tarım alanlarına zarar verilmesinin yanı sıra, mevcut otogarın yakınlarında yeni bir otogar yaptırmanın 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesine aykırı olacağı uyarısında bulunmuş.
İhtarnamenin SBB Meclis üyeleri üzerinde etkili olup olmayacağını ve kararın değişmesini sağlayıp sağlamayacağını bilmiyorum. Haklıya hakkını, bihakkın verecek olan yüce yargıdır elbette. Bu yazıda taraflardan kim daha haklı gibi bir kesin bir kanaatte de bulunmayacağım ancak, otogar konusu, sorunlarla boğuşan Samsun’un önüne yeni bir sorun olarak gelmeye aday gibi görünüyor.
