bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Dolar Çakılırken Akaryakıt Fiyatları Neden Hala Yüksek
Yazarlar // 23 Aralık 2021 Perşembe 13:21

Ragıp GÖKER

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günkü kabine Toplantısı sonrası ''TL'yi Özendirme Paketi'' adlı yeni ekonomik programı açıklaması sonrasında 18 lirayı aşan dolar Salı sabahı 11 lira düzeyine kadar inmişti biliyorsunuz.

Yazının hazırlandığı sıralarda ise dolar 12,48'den işlem görüyordu.

İki gün içinde dolarda ve avroda 6-7 lira dolayında bir düşüş yaşanmış oldu yani.

Dolar artarken piyasalar da alev alev yanıyordu.

İğneden ipliğe her şeye de zam gelmişti.

Mesela dolar'ın 18 TL'yi, Avro'nun da 20 TL'yi aştığı sıralarda EPDK tarafından benzin, mazot ve LPG’ye yeni bir zam yapılacağı duyurulmuştu.

TL'yi Özendirme Paketi'ni açıklanmasıyla birlikte çakılan döviz kurları sonrası bundan vazgeçilmişti.

Akaryakıta şimdilik bir zam beklenmiyor yani.

Ve fakat.

Dolar 16 lirayı aştığı sıralarda Akaryakıt fiyatlarına da zam yapılmıştı ki ben de o  fiyatlardan aldığım benzin ve LPG'ye 503 TL ödemiştim.

Merkez bankasının, Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduatlar için kullanılacak kurları belirlerken, dolar kurunu 12,34 olarak açıkladığı saatlerde serbest piyasada bir dolar 12,48 'Tl'den işlem görüyordu.

Akaryakıt'a zam yapıldığında dolar kuruyla bugünün kuru arasında 4 liralık bir fark vardı yani.

Yazıyı hazırlarken akaryakıt firmalarının Samsun'da uyguladıkları tarifelerine göre benzin 11.73, mazot 11.61 ve LPG'de 9.35 liradan dolaylarında satılıyordu.

Bu durumda benzin, mazot ve LPG'de, hatta kalorifer yakıtı ve gazyağı fiyatlarında da 4 liralık indirim beklerim açıkçası.

Ki;

Akaryakıt fiyatları 4 lira gibi bir oranla aşağıya çekilirse, marketlerdin raflarındaki fiyatların da aşağıya çekileceğine inanıyorum.

Önceki gün iş dünyasına konuşsan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati Enflasyonun altında kimseyi ezdirmeyeceklerini, buna izin vermeyeceklerini vurguladığı konuşmasında, enflasyonla mücadele içerisinde olduğunu ifade etmişti.

Nebati, Türkiye'de bu konuda atılacak adımların ve alınacak tedbirlerin belli olduğunu vurguladığı açıklamasında ayrıca, "Fiyatlar toparlanırken, fiyatlarını geri çekmeyenler; kazancın senin, ortak değiliz ancak fırsatçılık yaparsan, bu ülkeye zarar verecek adımlar atarsan, çok farklı hareketlerde bulunursan, bundan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığının nasıl bir Bakanlık olduğunu anlayacaksın" demiş.

Fırsatçılara tokat gibi gelecek bu açıklamayı ellerim çatlarcasına alkışlarım.

Ve fakat.

Bir taraftan da önce benzin, mazot ve LPG'deki indirim yaprak piyasalara örnek olmalarını da kendilerinden beklediğimi ifade ederim.

Öyle ya;

Dolar kuru 10 kuruş arttığında bile bu durum pompalara yansırken, dolarda 4 liraya yakın bir çakılma olduğunda pompa fiyatlarının zamlı tarifenin uygulandığı andaki gibi kalması, Hazine ve Maliye Bakanı'nın, iş dünyasına konuşurken yaptığı bu açıklamasını anlamsız kılıyor.

Benden söylemesi.