bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yandaş İşi Geçici Anayasaya Kadar Getirdi.
Yazarlar // 23 Kasım 2013 Cumartesi 00:00

Ragıp GÖKER

Ak Parti hükümeti uzun süredir yeni bir anayasa yapmak için uzun süredir çalışıyor. Türkiye’nin cuntacılar tarafından hazırlanan 1982 anayasası ile yönetilmesini kimse istemiyor.

Zaten bu anayasanın birçok maddesi Ak Parti hükümetlerinden önce de bu hükümet döneminde de mecliste muhalefet partilerinin desteği ile değişmişti. Hatta 2010 yılındaki referandumla birçok madde değiştirilerek 82 anayasası kuşa çevrilmişti.

Ak Parti bununla yetinmedi.

Haklıydı da

Türkiye’ye yeni bir anayasa sözü vermişti.

Yeni bir anayasa yapma fikrinden Ak Parti hiçbir zaman vazgeçmedi.

Muhalefette bunu istiyor. İstiyor çünkü mecliste oluşan uzlaşma komisyonuna her parti üye verdi.

Yeni anayasa için yaklaşık 90 madde üzerinde uzlaşılmıştı.

Ve fakat

Üç madde için muhalefetin CHP ve MHP kanadı en başından kırmızıçizgileri olduğunu, bu üç madde ile ilgili tekliflere kapalı olduklarını duyurmuşlardı.

İktidar ve anayasa konusunda ona en büyü desteği veren BDP’de o zaman bu duruma seslerini çıkarmamıştı. Komisyonun çalışmaları ilk üç maddenin yeniden yazılmasına gelince süreç tıkandı.

Türkiye Demirel’in söyledi “Demokrasilerde çare tükenmez” şeklindeki o veciz sözünü unutmuş görünüyor. Uzlaşamayacakları ta en başından belli olan uzlaşma komisyonu uzlaşamadı ve geçtiğimiz günlerde dağıldı.

İşte bundan sonra tam anlamıyla ‘At kaçtı, torba doldu’ misali. Yeni anayasanın yazımı için uzlaşılamamış olmasının tek sorumlusu CHP ve MHP’ymiş gibi gösterilmeye çalışılıyor şimdi.

Özellikle yandaş olarak adlandırılan basın kuruluşlarında yoğun bir kampanya başlatıldı. Şu sıralar Türkiye’ye bu iki parti şikâyet edilmeye başlandı.

Önceki akşam bir TV kanalında bu konuda bir tartışmaya denk geldim.

Biri kürtçü bir yazar, bir diğeri de Atatürk’ü sevmediğini, hatta nefret ettiğini söylemesiyle maruf bir hanım yazar konuşuyor ve CHP ve MHP’yi süreci tıkamakla suçluyorlardı.

Suçlamakla da kalmayarak işi ihanet söylemine kadar bile götürdüler.

Hatta birisi “Ak Parti geçici anayasa yapsın ve getirsin” bile diyerek işi o derece azıttı,

Türkiye’yi muz cumhuriyeti sanıyor zahir.

“Cahil cesareti” desem değil.

Nereden alıyorlar bu cüreti.

CHP ve MHP, “Kırmızıçizgimiz” dediği ve yeniden yazılmasına karşı çıktığı ilk üç maddeyi de aşağıda veriyorum.

Varın siz söyleyin.

Kim haklı?

TC Anayasası

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2.maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3.maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.