bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Samsun'a Akademik Bakış
Yazarlar // 6 Mayıs 2023 Cumartesi 09:15

Ragıp GÖKER

Samsun'da faaliyet gösteren 23 akademik odanın oluşturduğu ve kısa adı SAOB olan Samsun Akademik Odalar Birlikteliği tarafından hazırlanan bir rapor yayınlandı.
SAOB Dönem Sözcüsü Cevat Öncü tarafından açıklanan raporda Samsun'da kent kimliği açısından sağlık, turizm, tarım, sanayi, eğitim ve kültür konularına akademik bakış açısıyla değerlendirmeler yapılırken, Samsun'un kalkınmasını sağlıklı olarak sürdürebilmesi açısından yukarıda sıralanan konulardan hangilerine daha yatkın olduğuna dair akademik bir bakış açısıyla değerlendirmeler yapılıyor.
Samsun'da TMMOB birliğine bağlı İnşaat mühendisleri, Mimarlar Odası gibi kuruluşların yanı sıra, Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Baro gibi kuruluşlarca hazırlanan rapor, kamuoyu ile ve siyasilerle paylaşıldı.
Samsun'daki 23 akademik odanın 25 bin dolayında üyesi bulunuyor.
Tahmin edileceği gibi üyelerin hepsi 'Okumuş çocuklar'.
Her biri sorunları bilecekleri gibi çözüm önerilerinin de neler olacağına dair fikirleri ileri sürebilecek eğitim düzeyine sahipler.
İyi yetişmiş ve yetkin kişiler yani.
Raporun Cevat Öncü'nün sunumuyla İMO'da yapılan tanıtım toplantısına bizzat katıldım.
Samsun'un sorunlarına kafa yorduğunu bildiğim Şakir Demirci de o toplantıdaydı.
İYİ Parti ve CHP'nin adayları ve Milletvekilleri de rapora ilgi göstermişlerdi.
Siyasi partiler ve Samsun basınıyla paylaşıldığı için bütün siyasilerin ve Samsun kamuoyunun da raporu inceleyeceğinden eminim.
Çünkü o raporda Samsun sorunlarına akademik bir bakış açısıyla önce tespitler yapılıyor, sonra da çözüm önerileri sırlanıyor.
Rapora dair ayrıntılar, önceki gün gazetelerde yer aldı.
Ben bir daha detay vererek vaktinizi almayacağım ama raporun bir yerindeki ''Bütüncül planlara aykırı, kent kimliğini yok eden doğal alanları tahrip eden, toplumsal ihtiyaç olmayan, kamu zararına yol açan her türlü uzak projeden durulmalıdır.'' şeklindeki tespiti önemsediğim için buraya not olarak düşürmek isterim.
Ayrıca raporda yer verildiği gibi kent kimliğini ve imajını güçlendirecek, kentin sahip olduğu değerler öne çıkarılmalıdır.
Rapor şunu söylüyor aslında.
''Samsun hangi argümanla kalkınacak?''
Biliyorsunuz bu satırlarda da sıklıkla eleştiri getirdiğim bir konu var.
Samsun ne kenti?
Tarım kentiydi bir zamanlar biliyorsunuz.
Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi ülkemizin iki önemli akarsuyunun denizle buluştuğu yerde Çarşamba ve Bafra gibi çok verimli iki ovaya sahip Samsun, tarım kenti özelliğinden gittikçe uzaklaşıyor.
Sanayi kenti de olamadı.
O treni de kaçırdık çünkü.
OSB'lerimiz var elbette ama kapasiteleri itibariyle mevcut OSB'lerimizin tamamı da bu şehrin kalkınmasını sağlayacak özellikten çok uzak.
Demem o k;
Sanayi kenti de değil Samsun.
''Spor kenti''dendi bir zamanlar.
Olimpiyat yapan bir şehir olduk ve bu nedenle spor tesisleri de kazandık belki ama bunun için yapılan atletizm stadının antrenman pistini bozarak üstüne müze yaptığımız için atletizm stadının uluslararası standartlarda yarışların yapılabilmesini de kendi ellerimizle yok ettik.
Antrenman pisti olmayan atletizm statlarında atletizm müsabakaları da yapılamaz çünkü.
Geçmiş olsun yani.
''Sağlık Kenti Samsun'' de dendi bir zamanlar.
İyi hastanelerimiz var elbette.
İyi de hekimlerimiz var çok şükür ama Samsun bir sağlık kenti mi?
Keşke bu soruya gönül rahatlıyla ''Evet'' diyebilseydim.
''Turizm Kenti'' bile dendi ve bunun ve diğerlerinin tümü için mastır planları bile hazırlandı ama hepsi plan çöplüğündeki yerlerimi aldı ne yazık ki.
Göç veriyor olmamıza rağmen şehir büyüyor.
Nüfusumuzda artıyor.
Ve fakat.
Üretimden gittikçe uzaklaşan bir şehir olarak, artan nüfusumuzu besleyememek gibi bir tehlikeyle karşı karşıyayız maalesef.
Bu nedenledir ki, SAOB'un kamuoyu ve siyasilerle paylaştığı raporu önemsiyor ve üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum.