bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Patates-Soğan Dağıtılırken
Yazarlar // 13 Nisan 2021 Salı 15:03

Ragıp GÖKER

Borç aldığımız uluslararası bütün ülkeler ve kuruluşlar tarıma sübvansiyon uygulamamızı istemiyorlar ama topraklarında tarım yapılan hemen hemen her ülke, kendi çiftçisine sübvansiyon uyguluyor.

Fransa mesela, çiftçilerine sübvansiyon uygulayan ülkelerin başında geliyor.

Biz ise, borç aldığımız devlet ve kuruluşların önerisine uyarak tarımda sübvansiyonu yıllar önce kaldırdık.

Hal böyle olunca, çiftçilerimiz zararına üretim yapmaktan çekindikleri için topraklarını ekip biçmekten vazgeçmeye başladılar.

Nüfusumuz artıyor biliyorsunuz.

83 milyona dayandık.

Avrupa'nın en kalabalık ülkeleri arasındayız yani.

Sulanabilir topraklarımız nedeniyle tarıma elverişli bir ülkeyiz ama tarım üretimimiz insanlarımızı beslemeye yetmiyor maalesef.

Saman bile ithal eder hale geldik.

Oysa yakın bir geçmişe kadar dünyada kendi kendine yeten ülkelerden biriydik.

Tarımsal üretimin azalmasının nedenlerinden biri tek başına sübvansiyonların kaldırılması değil elbette ama en önemli faktördür.

Miras hukukundan kaynaklanan parçalanmış arazi yapısı da, tarımda üretimin düşmesinin nedenlerinden biridir.

Bahar ve yaz aylarıyla birlikte tarımsal üretim nispeten artıyor ve dolayısıyla fiyatlar geriliyor ama kış aylarında fiyatlar tavan yapıyor.

Kış geldiğinde patates ve soğan bulmak da zorlaşıyor.

Daha iki yıl önce belediyelerin kurdukları çadırlarda ucuz patates ve soğan satıldı.

Zemheri soğuklarında kuyruklara giren vatandaşlar, piyasadan 50 kuruş daha ucuza patates ve soğan almak için zatürree olmayı bile göze aldılar.

Bu yıl da, kış başladığında market ve manavlarda fiyatlar tavan yapmıştı.

Hükümet tarafından ''Fırsatçılar'' denilerek, enflasyonist ortamın neden olduğu fiyat artışı sırasında, istikrarı sağlamak yerine, fiyatları suni olarak artırdıkları gerekçesiyle market sahipleri ve manavlar suçlanmıştı.

Tarladan 60 kuruşa alınan patates veya soğan, tezgahlarda özellikle kış aylarında 5 liraya kadar satılmaya başlanmıştı.

Üreticiler bu duruma isyan ettiler haliyle.

Tarlada alınan patates ve soğanın maliyetleri bile karşılamadığı ileri sürülüyordu.

Birçok üretici ürünlerini satmaktan vazgeçti.

Ürünler, depolarda çürümeye terk edildi.

Kemal Zeybek'in de aralarında bulunduğu bazı CHP milletvekillerinin, depolardaki ürünlerin devlet tarafından alınması gerektiği konusunda bir dizi açıklama yaptığını hatırlıyorum.

Derken Cumhurbaşkanı, depolardaki patates ve soğanların kilosu 80 kuruştan olmak üzere TMO tarafından alınacağını duyurdu.

İyi bir gelişmeydi.

Anadolu Ajansı (AA) önceki gün üreticinin elinde kalan1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltik'in alınacağı haberini, aboneleriyle paylaştı.

Ve fakat.

Türkiye'de 'tarım konusu' haber aldığında bu işin en doğrusunu Dünya Gazetesi'nin tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım bilir.

Tarım konusuna ilgi duyan herkes gibi ben de öyle bilir, öyle inanırım.

Ali Ekber Yıldırım, AA'nın servise koyduğu haberde, TMO'nun alacağı patates, soğan ve çeltikle ilgili ürünlerdeki rakamların abartılı olduğunu iddia ediyor.

Mesela AA, TMO tarafından üreticilerin elinde kalan 750 bin ton çeltiğin alınacağını duyurdu ya, Ali Ekber Yıldırım ülkemizdeki çeltik rekoltesinin zaten 900 bin ton olduğunu belirtiyor ve ''750 bin ton nasıl olur?'' diye soruyor.

TMO tarafından alınacak patates ve soğan rakamlarının da haberde servis edildiği gibi olmadığını söyleyen Yıldırım, '’Doğrusu şudur'' diyerek depolarda bekleyen patates miktarını 200 bin ila 300 bin ton, soğan ve çeltik miktarının ise 40 ila 50 bin ton dolayında olacağını söylüyor.

TMO'nun alacağı patates, soğan ve çeltik 81 vilayetteki ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak.

Ülkemizde her iki aileden birinin ihtiyaç sahibi olacağını düşünürsek, bu da 10 milyon aile demek olacaktır.

10 milyon aileye 300 bin ton patates dağıtılacaksa ki, 300 milyon kilo eder. Bu da aile başına 30 kg patates dağıtılacağı anlamına gelir ki, TMO patatesin kilosunu 80 kuruştan alacağına göre bu da, aile başına verilecek patatesin bedeli 24 liraya denk geliyor demektir.

Hadi diyelim 10 milyon aileye değil de, ürünlerin 5 milyon aileye dağıtılacağını düşünelim, aile başına yapılacak yardım bu durumda 48 lira olacaktır.

Pirinç ve soğan ise bun üçte biri kadardır ancak.

Organizasyonun AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu'nun büyüteceği kadar bir parasal karşılığı olmasa da, bu kadar ürünü dağıtmak zor olacaktır.

Son söz:

Dağıtım sırasında hak ve hukuk gözetilmeli, ürünler gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.