bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bahçeli Neyin Peşinde
Yazarlar // 25 Ekim 2016 Salı 18:50

Ragıp GÖKER

‘’Mecliste ne dersek, referandumda da onu deriz’’
Devlet Bahçeli, partisinin dünkü gurup toplantısında yaptığı konuşmada ‘Başkanlık Sistemi’ ile ilgili AK Partinin anaysa değişikliği teklifine MHP’nin takınacağı tavrı böyle açıklamış.
Ama ‘Evet’ mi, yoksa ‘Hayır’ mı diyecekler, onu söylememiş
Anayasa değişikliği için yapılacak oylamalarda gurup kararı alınamıyor ama milletvekilleri genellikle liderlerinin tercihine göre oy kullanıyor.
MHP’nin mecliste 40 sandalyesi bulunuyor.
AK Partinin anaysa değişikliğinin referanduma götürülebilmesi için 330 kabul oyu yeterli oluyor ancak 317 milletvekiline sahip AK Parti fire vermeden teklife ‘Evet’ oyu verse bile 13 milletvekilinin daha desteğine ihtiyacı olacak.
CHP ve HDP’nin başkanlık sistemiyle ilgili tutumları zaten belli.
Bu iki parti de teklife ‘’Hayır’’ diyeceklerini şimdiden belli etmiş durumda.
Bu güne kadar farklı bir görüş ortaya çıkmadığı için bu iki partiden teklife ‘’Evet’’ diyecek milletvekilinin çıkması beklenmiyor.
Varsa da oylamaya katılacaklarını sanmam.
Bunun da sonuca bir etkisi olmayacaktır.
Bu durumda gözler, sürecin başlangıcında ‘’Meclise gelsin görelim’’ diyen MHP‘nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye çevrilmişti.
Bahçeli ayrıca ‘’Halka gitmekten korkmayız’’ diye konuşunca, bu açıklaması da ‘’Bahçeli referanduma yeşil ışık yaktı’’ diye yorumlanmıştı.
AK Partiden övgü alırken, CHP’den ağır eleştiri alan Bahçeli’nin, Ümit Özdağ ve arkadaşlarının ‘’Hayır oyu vereceğiz’’ açıklamasıyla, parti içinden de tam destek alamadığı anlaşılıyor.
Dünkü gurup toplantısında, Cumhurbaşkanının ‘Başkan’ gibi davranarak ortaya çıkan fiili durumun devleti tıkadığını ve sistemi kilitlediğini söyleyen Devlet Bahçeli, bir taraftan ‘’Cumhurbaşkanını halk seçti, bu tartışılma’’ derken, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Partililerin hoşuna gidecek bir üslupla konuşuyor.
Ancak ‘’Erdoğan'ı seçen millet anayasaya rafa kaldırarak fiilen başkan olsun demedi’’ diyerek, herkesin zihninde ‘’Şimdi ne demek istedi acaba?’’ gibi soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.
Bahçeli net konuşmuyor.
Net tavır almanın CHP’nin işi olduğunu söyleyerek, AK Parti ile CHP’yi kavgaya çekerek, zaman kazanmaya çalışırken, AK Partinin elini görmek ve bir pazarlığın içine çekmek ister gibi bir tavır sergiliyor.
Sizi bilmem ancak ‘’AK Parti neyle gelecek, bakıp ona göre davranırız’’ şeklindeki Bahçeli tavrının bende uyandırdığı algı budur.