bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
TOGG Samsun'da Tanıtılırken
Yazarlar // 21 Mayıs 2022 Cumartesi 12:06

Ragıp GÖKER

'Türkiye'nin Otomobili' TOGG'un, şirketin CEO'su Gürcan Karakaş tarafından Samsunlu iş insanlarının yanı sıra, Samsun Üniversitesi öğrencilerinden oluşan davetli gurubuna tanıtıldığını dün bu köşede yazmıştım biliyorsunuz.

TOGG'un, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın 18 Mayıs günü törenle açılan yeni hizmet binasının bahçesinde bir cam fanusun içine yerleştirilmiş prototipini ben de gördüm.

Açık yüreklilikle söylemek isterim ki otomobili çok beğendim.

TOGG'u üretecek olan Türkiye Otomobil Girişim Gurubu’nun CEO'su M.Gürcan Karakaş detaylı sunumla yapılan tanıtım toplantısının davetlileri arasındaydım.

Sunumun sonunda, Gürcan Karakaş'a otomobile dair merak ettiklerimi de sordum.

Detay içeren üç aşamalı sorumla protokoldeki zevatın canını bile sıkmış olabilirim.

Ve fakat.

Gürcan Karakaş da olabildiğince detay vererek soruma yanıt vermeye çalıştı.

Buna rağmen kafamda hala yanıt bulmamış sorular da yok değil hani.

Mesela, elektrikli olarak üretilecek TOGG, içten yanmalı motorlu otomobillere göre daha pahalı üretileceği gerçeği biliniyorken, piyasa da nasıl tutunacak.

Ki;

Gürcan Karakaş, pazar hedeflerinin dünya pazarlarından önce Türkiye pazarı olacağını ve rekabetin de içten yanmalı motorlarla çalıştırılan otomobillerle olacağını söyledi.

TOGG otonom sürüşü de destekleyen akılı bir otomobil olacak.

Dün de yazdığım gibi Gürcan Karakaş'ın ifadesiyle otomobilden öte bir araç oluyor TOGG.

Dolayısıyla 100 yıldır üretilen arabalardan farklı bir araba olacak ve bu nedenle de benzin, mazot ya da LPG'li arabalardan daha pahalı olarak üretilecek.

Şu an 2022 model içten yanmalı bir arabanın bile 400 bin liradan satılmaya başlandığını düşündüğümüzde, bugün itibariyle bayie gelmiş olsa 1,5 milyon liralık etiket konacak Türkiye'nin Otomobili TOGG'a, ortalama gelirli bir Türk vatandaşının sahip olma ihtimali hemen hemen yok gibi.

Türkiye'de yurttaşların milli gelirden aldıkları pay, 9 bin dolar seviyesinden, 50 bin dolar seviyesine ulaşmadığı sürece de, TOGG'a sahip olmak, ortalama gelire sahip Türk vatandaşlarının hayal bile edemeyecekleri bir durum olacaktır.

Umarım ve dilerim her ülkemde Türk vatandaşı, TOGG'a sahip olacağı gelir düzeyine kısa sürede ulaşır.

TOGG'un, ortalama Türk vatandaşları için üretilmediği söylenirse o başka tabii.

Ben şahsen hayal etmekle birlikte, TOGG'a ve o düzeyde bir otomobile sahip olamayacağımı biliyorum.

Ve fakat.

Serde gazetecilik olduğu için ve o dürtüyle bu türden araçları ve bunların piyasalarını araştırmaya çalışıyorum.

Elektrikli otomobillerin en çok merak edilen konusu menzil meselesidir.

Tam dolu şarjla ne kadar yol alabilecekleri en çok merak edilen konuların başında geliyor.

En güçlü bataryaya sahip otomobillerin fabrika verilerinde menzil bilgileri 600 Km. dolaylarında gösteriliyor ama yol, sürüş ve hava koşulları göz önünde tutulduğunda bu menzile ulaşılamadığı da biliniyor.

Mesela 600 Km, dolaylarında menzile ulaştığı iddia edilen bir elektrikli otomobillerin, otomobil gazetecileri tarafından yapılan test sürüşlerinde 400 Km.'yi aştığına rastlanmış değil henüz.

Gürcan Karakaş da TOGG'un menzil bilgileri için fabrika verilerini, arkadan itişli ve 4 çeker olarak üretilecek olanlar için 300 Km. ile 500 Km. olarak açıkladı.

Bu da gerçekte TOGG'un şu an için ulaşacağı menzilin gerçekte 200-300 Km. dolaylarında olacağını anlatıyor aslında.

Şarj istasyonu kuracak firmalar için teşvik ve yönetmelik açıklandı ama batı Anadolu dışında ülkemizin önemli bölümünde henüz bir hazırlık yok.

Ben hiç böyle bir otomobile sahip olmayacağımı bildiğim halde şarj istasyonları kuran iki büyük firmaya internet üzerinden abone bile oldum.

Bu firmaların haritalarını incelediğimde Ankara'nın doğusunda hiç hızlı şarj istasyonuna rastlamadım mesela.

Samsun'dan İstanbul'a gidecek bir elektrikli otomobil için en yakın hızlı şarj istasyonu 488 km uzaklıkta.

Bunu sorduğum Gürcan Karakaş, ''Sizi yolda bırakmayacağız merak etmeyin'' demesi üzerine elektrikli araba sahibi olamayacağımı bilmeme rağmen bu açıklama yüreğime su serpti doğrusu.

Türkiye'de otomobil fiyatları döviz kurlarındaki artışa göre hızla artıyor ama ülkemizde otomobillerin Avrupa ülkeleriyle aynı fiyata satılma nedenlerinden biri de uygulanan vergi politikalarıyla ilgili.

Pazar hedefinin öncecilikli olarak Türkiye piyasası olduğunu açıklayan Gürcan Karakaş'a, ''Hükümete vergi politikaları için bir tavsiye ve öneriniz olacak mı?'' diye de sordum bu nedenle.

Biliyorsunuz, Türkiye'de araba alan biri, yaklaşık araba parası kadar ve bazen arabanın fiyatından daha fazla vergi ödüyor.

Elektrikli araçlar için geçen yıla kadar uygulanan yüzde 15 oranındaki ÖTV, geçen yıl itibariyle yüzde 60'a çıkarıldı.

Gürcan Karakaş, bu konudaki soruma net bir cevap veremedi ve bende bu soruya siyasilerin cevap vermesinin daha doğru olacağına inandığım için doğal karşıladım haliyle.

Döviz kurlarındaki artış ortadayken ve otomobil üretimi için gerekli parçaların büyük bölümünün ithal edildiği biliniyorken, ülkemizde otomobil satışından alınan vergiler düşürülse ve hatta sıfırlansa bile fiyatların yine de yüksek olacağını düşünüyorum.

Demem o ki;

Bir yurttaş olarak TOGG gibi mükemmel bir aracı üreten ülkemle gurur duyacağım elbette.

Ama şunu da biliyorum.

Bu güzelliğe sahip olabilmek için şimdilik sadece hayal kurmakla yetineceğim.