limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
'Kent Park' Değil de Neden 'Millet Bahçesi'
Yazarlar // 17 Ocak 2022 Pazartesi 22:21

Ragıp GÖKER

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Mustafa Demir'in talebiyle, Doğupark'ın da sınırları içinde bulunduğu Canik'ten, liman kavşağına kadar olan sahildeki alanın ‘Millet Bahçesi' olarak düzenlenmesini kararlaştırdı.

Bu karar da Samsun'da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Doğupark, Fuar alanı ve devamındaki Atatürk Kültür Merkezi'nin de bulunduğu sahil bandının, 'Kent Park' olarak tescilli olduğu biliniyor.

Kent parklar, tıpkı yollar ve okullar gibi yapılarla birlikte imar kanunu kapsamındadır.

Samsun’daki kent parklar gibi sahil bantları ayrıca, Kıyı Kanunu çevresinde de korunan yapılar olarak dikkati çekiyorlar ve dolayısıyla evrensel imar kuralları çerçevesinde korunan dokular ve yapılar olarak bilinir.

Şudur yani.

Sahillerimiz, ''Deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplumun yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.'' şeklinde tanımlanan kıyı kanuna tabidir ve bu kanunla korunur.

Kıyı kanununda değişiklik yapılması sadece TBMM'nin yetkisindedir.

Ve fakat.

Millet Bahçeleri bu kanun kapsamında değildir.

Millet bahçelerinin uygulama esasları ve yapılması istenen değişikliklerin tümü Cumhurbaşkanı'nın yetkisindedir.

Millet bahçeleri ile ilgi düzenleme bir bakıma, kıyıları da kapsayan ve buralardaki yapılaşmaya dair alınacak izinlerin TBMM'ne getirilmeden çözümünü sağlamak amacıyla çıkarılmıştır.

Bir başka deyişle millet bahçeleri, 'Meclisi By Pass' etmek için çıkarılmış bir düzenlemedir.

Milet bahçelerinde her türlü değişikliği kararnamelerle yapmak mümkün yani onu demek istiyorum.

Şimdi gelelim asıl konumuz olan Samsun sahil bandında 'Kent Park' adı altında tescilli alanların neden 'Millet Bahçesi' yapılmak istenmesine dair tartışmaya.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bir süredir AKM'nin yanında  bulunan ve 'Kent Park' olarak tescilli alan üzerinde ilçe minibüsleri için terminal binası ile Kent Yönetim Merkezi yaptırmak istiyor.

Demir'in bu konudaki girişimleri ve hatta inşasına başladığı yapılar, kendisinin de mensubu olduğu Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından mahkemeye taşınarak engelleniyordu.

Bu engel de haklı ilgili kıyı kanununa dayandırılarak konuluyordu.

Mustafa Demir ayrıca Kent Park üzerindeki Atatürk Kültür Merkezi'ni de şehrin güneyindeki Kıran Köyü ki, şimdiki adıyla Kıran Mahallesi olarak bilinen bir yere taşımak istiyor biliyorsunuz.

Bütün bunların yanı sıra Mustafa Demir'in, aralarında Samsunspor tesislerinin de, bulundukları yerlerden kaldırıp, şehrin dışına taşımak gibi bir planı olduğu biliniyor.

Mustafa Demir'in Kent Park alanları içinde yapmayı planladığı değişiklikleri, Kıyı Kanununa göre gerçekleştirebilmesi pek mümkün görünmüyor.

Sahil bandı, Kent Park kapsamından çıkarılıp, Millet Bahçesi yapılırsa Demir'in önündeki en büyük engel aşılmış olacaktı.

Ki, Büyükşehir Belediye Meclisinde değişiklik talebinin onaylanarak kabul edilmesiyle de, ilk adım atılmış oldu.

Mustafa Demir, değişiklik talebini getirdiği mecliste muhalefete mensup üyelerin ''Samsunspor tesisleri ne olacak?'' şeklindeki itirazlarına ''Olduğu gibi korunacak'' şeklinde yanıt vermiş olsa da, yarın bir gün Samsunspor yönetimiyle ters düşmesi durumunda ‘'Kaldırıyorum'' demesi için de önünde hiç bir engel de kalmayacak.

Kaldı ki Demir’in Samsunspor yönetimiyle de, taraftarlarla da sorun yaşadığını bilmek için kahin olmaya da gerek yok sanırım.

Kıyı kanunu ile korunan sahillerde kalıcı bir yapılaşmaya izin verilmediğini en iyi bilecek kişilerden biri Mustafa Demir’dir.

Ki, kendisi mimar olduğu için Mimarlar Odası Samsun Şubesinin bir üyesidir ayrıca.

Haklı olarak şimdi, ''Kent Park olarak bilinen alan üzerinde Atatürk Kültür Merkezi ve Samsun Valiliği neden var öyleyse?'' diye soranlar olacaktır.

Bu konuda daha önce de yazdık ama tekrar edecek olursak. Samsun Fuar alanını ile devamındaki liman kavşağına kadar olan alanların Kıyı Kanunu kapsamına alınması Valilik binasının yapımından sonra yürürlüğe girmiştir.

Samsun'un sahil banı Kıyı Kanunu ile korunmaya valilik binasının yapımından sonra başlanmıştır yani.

Atatürk Kültür Merkezi, Samsunspor tesislerinin de üzerinde bulunduğu Doğu ve Batıpark gibi alanlardaki yapıların tümü o tarihten sonra müktesep hak kazanmış oldular yani.

Kent Park olarak bilinen alanda arık kalıcı yapı oluşturulmasına izin verilmiyor.

‘’Şimdi o alanda  yapılacak değişiklikle birlikte yapılaşma gibi uygulamalara izin verilmesinin ancak, o alanın kanunla korunuyor olmasından çıkarılması ile mümkün olacağını bileceklerinden biri de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı’dır’’ desem yanılmam sanırım.
Amacım başta Mustafa Demir olmak üzere kimsenin niyetini okumak değil elbette.

Ve fakat.

''Neden Kent Park değil de, Millet Bahçesi?'' sorusunun cevabı da bu değişiklikte gizli sanırım.
Haksız mıyım?