limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri holiganbet holiganbet istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
İYİ Parti'nin Seçim Kumarı
Yazarlar // 28 Kasım 2023 Salı 11:57

Ragıp GÖKER

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine altılı masada oluşan Millet İttifakı ile giren İYİ Parti, 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan iki turlu seçimin kaybedilmesinden sonra, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlere  kendi adaylarıyla katılma kararı almıştı.

Ki;

Akşener, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı adayı yapılmasını istemiş ancak, iki başkan yerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday yapılması üzerine 3 Mart'ta yaptığı sert bir açıklama ile  altılı masayı kumar masasına benzetmişti.

Akşener daha sonra her iki belediye başkanının Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı yapılmasını teklif etmiş, o teklifinin kabul edilmesi üzerine de 6 Mart günü yeniden masaya dönmüştü.

Ve fakat.

Aynı Akşener, yerel seçimlere 81 ilde kendi adaylarıyla katlıma kararında ısrar ederken, Cumhurbaşkanlığı makamına layık gördüğü iki belediye başkanına seçim kaybettirme ihtimalini göze alıyor ve bu durumda taraflı tarafız herkes şaşırıyor haliyle.

İYİ Parti ve dolayısıyla Meral Akşener'in 81 ilde kendi adaylarıyla seçime katılma ihtimali sadece Ankara ve İstanbul belediyelerinin yeniden iktidarın eline geçme ihtimali ile de sınırlı değil biliyorsunuz.

İYİ parti'nin bu kararı, zaten iyi bir oy potansiyeli bulunan ancak, Mustafa Demir döneminde oldukça tepki toplayan AK Parti'nin Samsun'da da yeniden elini güçlendirecek bir özellik taşıyor.

AK Parti Samsun'da Mustafa Demir'le mi yola devam edecek, yoksa başka bir aday mı çıkaracak bilinmez ama Samsun'da ikinci parti durumundaki CHP'de ise Cevat Öncü'nün adaylığına kesin gözle bakılıyor.

Bu arada İYİ Parti'de 14 Mayıs Genel Seçimlerinde ikinci sıradan Milletvekili Adayı olarak gösterilen İmren Nilay Tüfekçi'nin Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı yapılması bekleniyor.

Ki;

İmren Nilay Tüfekçi birkaç aydır bu konuda çalışma yapıyor.

Bir dizi anket çalışması yaptırarak şimdiden para bile harcıyor yani.

Ki;

Zaten para harcayacağı için de aday yapılacağı konuşuluyor.

 

TÜFEKÇİ'NİN ADAYLIĞI KİME YARAR

İmren Nilay Tüfekçi aday olursa bu hangi parti adayının işine gelir?

Cumhur İttifakı'nın bileşenleri olan AK Parti ve MHP'nin, bir ortak aday üzerinde anlaşacakları biliniyor.

MHP Büyükşehir için aday çıkarmayarak, AK Parti adayına destek verecek yani.

MHP Milletvekili İlyas Topsakal'ın, ''kırmızı çizgim'' diyerek, kimi bürokrat atamalarında, yerel seçimlerdeki işbirliğinin istediği bürokratın atamasına bağlı olduğuna dair bir şartı ileri sürdüğü de biliniyor.

Gerek İYİ Parti ve gerekse CHP adayları, karşılarında AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur ittifakı güçlü bir duvar bulacaklar.

İYİ Parti'nin Adayı İmren Nilay Tüfekçi, AK Parti ve MHP'nin göstereceği adaydan oy alamayacağı için CHP'nin Adayı Cevat Öncü'nün adayından oy devşirecektir.

Bu durumda, Tüfekçi'nin adaylığı, AK Parti'nin adayına yarayacaktır.

 

İYİ PARTİ'NİN KUMARI, TÜFEKÇİ'NİN

DE KUMARI OLACAK

14 Mayıs seçimi, 21 yıllık AK Parti iktidarının, en zor seçimiydi, bu nedenle Millet İttifakı'nın o seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Ve fakat.

Yine ve yeniden Recep Tayyip Erdoğan ve dolayısıyla AK Parti kazandı.

Millet İttifakı ve dolayısıyla bu ittifakın iki güçlü partisi CHP ve İYİ parti kaybetti.

Bu arada İYİ Parti'nin ikinci sıradan aday gösterdiği İmren Nilay Tüfekçi de, partisinin Samsun'daki ekonomik yükünü taşımasına rağmen, beklenenin altında oy alarak, partililerini büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

İYİ Parti, 14 Mayıs'ta Samsun'dan yüzde 12,35 oranıyla toplamda 110 bin 79 oy alarak, bir milletvekilliği kazanarak, sadece Erhan Üsta'yi TBMM'ye göndermişti.

Tüfekçi, İYİ Parti'nin altı ay önce aldığı 110 bin dolayındaki oy ortada iken, AK Parti ve MHP'nin ve AK Parti ve MHP'nin toplamda aldığı 505 bin 545 oyu geçerek, tek başına seçimi kazanma şansı çok zayıf, hatta imkansız gibi görünüyor.

Dolayısıyla Samsun'da tek başına seçime girmeleri durumunda CHP'de zorlanır, İYİ Parti' de zorlanır.

Kaybederler bu kesin.

Ki;

İYİ Parti, 2019'da CHP ile ittifak ederek, bir CHP'li olan Hayati Tekin'i aday göstermiş, buna karşın şimdi İYİ Parti'nin TBMM'de Gurup Başkan Vekili olan Erhan Usta ise bağımsız aday olarak seçime girmişti.

Tekin ve Usta'nın toplamdaki oy oranları daha fazla olmasına rağmen, oylar bölündüğü için AK Parti Adayı Mustafa Demir seçimi kazanmıştı.

Yakın zamana kadar İYİ Parti'nin Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı'nın Erhan Usta olması bekleniyordu.

Ve fakat.

İYİ Parti, İmren Nilay Tüfekçi'yi aday gösterecek gibi.

31 Mart 2019'da AK Parti'nin Adayı Mutafa Demir 379 bin 39 ay alırken Hayati Tekin 213 bin 416, Erhan Usta ise 168 bin 474 oy almıştı.

Tüfekçi genel seçimlerdeki oyu korusa bile, en azından Erhan Usta'nın aldığı 168 bin dolayındaki oyun üstüne çıkamaması durumunda siyasi geleceği tartışma konusu olacaktır.

Demem o ki, her parti gibi İYİ Parti'nin de kendi adaylarıyla seçime girme isteklerine saygı duymakla birlikte, her seçimin kazanılmak amacıyla yapılacağı da bir gerçektir.

Bu nedenle Samsun'da da CHP ve İYİ Parti'nin seçim işbirliği yapmamaları durumunda seçimin kazanılma ihtimali çok düşüktür. Partiler bir seçim hesap yapacaklarsa, o hesabın doğru yapılması gerekir,