bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sayıştay Raporu Samsun'u Utandırdı
GÜNCEL // 27 Kasım 2023 Pazartesi 13:10 // Güncelleme: 1 Aralık 2023 Cuma 13:11
Sayıştay Raporu Samsun'u Utandırdı

Dr. Atilla Tekcan, Sayıştay müfettişlerinin denetimi sonrası kamuoyuna açıkladığı raporun Samsun'u utandırdığını belirterek, "Mali kayıtlar düzgün tutulmamış. Birçok usülsüzlüğün yer aldığı bu rapor, SBB'nin düzgün yönetilmediğini ortaya koymuştur "dedi.



Müfettişlerin hazırladığı raporda, SBB'nin mali tabloları düzgün tutmadığı, 302 milyon lira tutarındaki işçilerin kıdem tazminatı karşılığını ayırmadığı, işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı, işçilere fazla mesai yaptırıldığı, muhasebe kayıtlarının düzgün tutulmadığı, iktisadi faaliyet konusu olmayan giderlere ilişkin KDV'nin indirim konusu yapıldığı, faiz giderlerinin tahakkuk kayıtlarında muhasebe işlemlerinin hatalı yapıldığı, Sayıştay’a verilmesi gereken defter mali tablo ve belgelerin zamanında ve uygun yöntemde verilmediği, muhasebe sisteminde kayıt düzenine uyulmadığı, minibüs, otobüs, servis ve taksi plakalarının süresiz olarak verildiği gibi tespitlere yer verildi.

 

SAYIŞTAY İHALELERE DİKKATİ ÇEKTİ

 

Sayıştay raporunda, SBB''nin BEM-BİR-SEN ile yaptığı sosyal denge sözleşmesinde, sosyal denge tazminatı dışında mevzuatında yer almayan düzenlemeler yaptığı belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre, 2022 yılında 27 ihalenin doğal afetler, salgın hastalıklar gibi acil durumlarda yapılacak olan 21/b maddesi kapsamında pazarlık usulüyle yapıldığı ifade edildi.  Kamuoyunda 'adrese teslim ihale' olarak bilinen ihale ile içerisinde büfe, mescit, tuvalet yapımı, led ekran alımı, süs havuzu yapılması, çeşme kaplaması, araç ve makine alımı gibi işler için şirketlere toplamda yaklaşık 358 milyon lira para ödendiği belirtildi. Denetçiler, belediye tarafından gerçekleştirilen mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinde pazarlık usulünün genel bir uygulama haline getirildiği ve rakabet ortamının sağlanmadığını açıklayarak, "Bu itibarla, kaynakların verimli kullanılması ve kamu yararının korunmasını teminen gerekli şartlar oluşmadan işlerin istisnai bir usul olan pazarlık usulüne göre ihale edilmemesi için idare tarafından gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

 

REKABETE AYKIRI İHALELER

 

Raporda, teknik şartnamelerde ihalede rekabeti engelleyici hususların yer aldığını tespit eden Sayıştay, şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilebileceğini ancak belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemeyeceğini, belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyeceğini vurgulayarak, daire amirleri için yapılan araç kiralama işine dikkat çekti. Yapılan araç kiralamasında belli bir modelin özelliklerinin yer aldığı kaydeden Sayıştay, beton santrali kurulumunda da ihale teknik şartnamesinde mikserler için marka ve menşei, tartım bandı için ise marka belirtildiğini vurguladı. Belediye cevabında açık ihale yapıldığını belirtse de, Sayıştay "Eleştirilen husus ihale yöntemi değil teknik şartnamede doğrudan belli bir modelin özelliklerinin belirtilmesidir. Dolayısıyla teknik şartnameler mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı için rekabeti ve fırsat eşitliğini sağlayacak nitelikte değildir" denildi.

 

İŞÇİLERE FAZLA MESAİ YAPTIRILDI

 

Raporda, SBB'de ayrıca 12 kadrolu işçi ile 775 sürekli işçinin 270 saatten fazla mesai yaptığı belirtildi. Belediye ise verdiği cevapta, fazla mesailerin 30 Ağustos – 4 Eylül arasında kentte yapılan havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ve
ASELSAN ile trafik konusunda 'Akıllı Kavşak Trafik Güvenliği Projesi' çalışmaları kapsamında gerçekleştiğini ileri sürdü. Ancak yapılan incelemede denetçiler, bin saati aşkın mesailerin olduğu, dolayısıyla 5 günlük TEKNOFEST ve ilgili proje kapsamında bu kadar mesainin yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Raporda ayrıca, belediyede görev alan kadrolu 103 işçiden 32’sinin 100 ile 200 gün arasında, 10’unun 200 ile 300 gün arasında ve 3’ünün de 300 ile 400 gün arasında kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edildi. Sayıştay belediyenin, minibüs, otobüs, servis ve taksi plakalarının süresiz olarak verildiğini, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Anakent Turizm Ticaret A.Ş. arasında imzalanan farklı nitelikteki 2 bin 282 kişilik personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesinin süresiz
olarak düzenlendiği ve bunun mevzuat hükümlerine uygun olmadığını açıkladı.

 

SBB DÜZGÜN YÖNETİLMİYOR

 

SBB Meclisi CHP eski Grup Başkanvekili Dr. Atilla Tekcan, Sayıştay raporunda birçok usülsüzlüğün tespit edildiğine dikkati çekti. Tekcan, SBB'nin yapılmakta olan yatırımlar hesabının doğru kullanılmayarak, 249 milyon lira tutarındaki yatırımların tamamlanıp geçici kabulü yapılmış olmasına rağmen henüz ilgili duran varlık hesaplarına aktarılmadığı, SBB'nin kıdem tazminatı karşılıklarını ayırmayarak dönem sonu gelir tablosunda giderini 281 milyon lira eksik tutarla bildirerek dönem zararını örtmeye çalıştığını, doğal afet olmamasına rağmen ihalelerin pazarlık usülü ile yapıldığına dikkati çekerek eleştirilerde bulundu.