bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Masum Türker Ve DSP'nin Hedefi
Yazarlar // 25 Mayıs 2015 Pazartesi 00:00

Ragıp GÖKER

Demokratik Sol Parti (DSP)' nin Genel Başkanı Masum Türker önceki gün Samsun'a geldi. Mitingte konuşmayan Türker'in tercihi Samsun Gazeteciler Cemiyetinde açıklama yapmaktı.

Eski bir çalışanı olarak Masum Türker'in açıklama yapacağını duyduğumda ben de Cemiyete gittim.

Masum bey yıllar önce uzun süre çalıştığım Güneş Gazetesinde üst düzey yöneticimizdi.

Bir hesap adamıdır Masum Türker.

Hesabı kitabı iyi yapar yani.

Seçime dair hesabını öğrenmek istedim bir anlamda.

Konuşmasına, Doğan Medya gurubunu hedef alan iktidarın, basın üzerinde baskı oluşturmak istediğini iddia ederek başlayan Türker, "Mutlu insan, güçlü Türkiye" adını verdikleri seçim bildirgesinden notlar da okuyarak, seçimlere dair düşüncelerini anlattı.

Masum Bey, mutlu isnanlar olunca güçlü Türkiye'nin de kurulabileceğine inanıyor.

Kuramsal olarak doğru bir yaklaşım olduğunu söylemek mümkün elbette.

Öncelikle 'mutlu insan, güçlü Türkiye' seçim beyannamesinin ekonomik programı üzerine birkaç söz seymek gerekirse, Masum Bey programı karma ekonomi model üzerine kurduklarını anlatıyor.

Karma ekonomi model, adından da anlaşılacağı üzere, ekonominin yarı devletçi bir yapı üzetinden yürütülmesidir.

Hani şu özelleştirilen kamu iktisadi teşekülleri var ya, karma ekonomi onlar gibi bir yapı kurmaktır yani.

Zaten ben de kendisine bütün iştiraklerinin özelleştirildiğini, bu nedenle "Yeniden bir karma ekonomi model oluşturmak zor olmayacak mı?" diye sordum.

Net bir yanıt alamamakla birlikte Masum Türker, iktidara geldiklerinde özelleştirmeyi durduracaklarını ve hatta gerekirse bazı kurumları yeniden kamulaştıracaklarını söyledi.

Masum Türker, partisinin seçim stratejisini anlatırken AK partiyi de eleştirdi ama eleştirilerini daha çok da CHP üzerinden yaptı.

Hal böyle olunca ben de "Bir muhalefet patisi olarak, bir başka muhalefet partisini eleştiriyorsunuz, amacınınz CHP'ye giden oyların önünü kesmekmidir?" diye de sordum kendisine.

Açıklamasınının büyük bir bölümünü CHP üzerine kurmuş olsa da Masum Türker, şimşekleri üzerine çekmek istemediği için mi bilmem ama sorumu cevaplarken, doğrudan rakiplerinin CHP olduğunu söylemiyor.

Ama "Öğretilmiş çaresizlik" diye bir tanımlamadan söz ediyor mesela.

Bunu da insanları AK Partiden kurtulmanın tek çaresi olarak CHP' ye oy vermeye yönlendirmek ve buna inandırmak olarak anlatıyor.

"CHP seçmeni zaten CHP'ye oy verecektir" diyen Türker, "Biz CHP ve AK Partideki emanet oylarımızı istiyoruz" diye açıklıyor amacını.

Masum Türker, AK Partide yüzde sekiz ila yüzde beş oranında emanet oyları olduğunu, bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildiğini iddia ediyor.

İktidar olacak kadar oy istemediklerini, amaçlarının barajı geçmeye yetecek oranda oy almak olduğunu da sözlerine ekleyen Masum Türker, konuşmasının sonunda da "Yüzde üç oranında oy alanlara hazine yardımı yapılıyor" diyerek ağzındaki baklayı çıkardı ve asıl hedeflerini de böylece açıkladı.

İyi bir hesap adamı olduğunu bildiğim Masum Türker'in bu seçimlere dönük asıl hesabını da böylece öğrenmiş olduk.