Tiroid diyeti nasıl yapılır?

SAĞLIK

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Aslıhan Şahiner, Tiroid hastalığının tedavi edilmesinde kullanılan bir yönteminde tiroid diyeti programları olduğunu söyledi.

Tiroid Bezlerim Çalışmıyor, Kilo Alıyorum, kilolarımı nasıl verebilirim gibi soruların cevaplarını veren Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Aslıhan Şahiner, "Öncelikle Tiroid nedir onun cevabını vermek istiyorum. Tiroid bezi boyunun ortasında Adem elması olarak adlandırılan kıkırdağın altında bulunan en önemli endokrin bezlerden biridir. İki kanattan oluştuğu için yapısı kelebeğe benzetilen vücut fonksiyonlarının düzenleyicisi olarak da bilenen tiroid bezleri özellikle büyüme ve gelişmede etkilidirler. Tiroid bezinde tiroksin (T4) ve tiriyodotironin (T3) olmak üzere 2 hormon salgılanır. Salgılanan bu hormonlar vücut enerjisinin kullanılmasında, protein üretilmesinde ve diğer hormon duyarlılıklarının sağlanmasında görevlidirler. T3 ve T4 hormonları metabolik süreçleri etkiler ve metabolizma hızını da kontrol ederler.

Tiroid hastalıkları 2 çeşitte tanımlanabilir. İlki hormonlarının tiroid bezinden yetersiz salgılanmasından kaynaklanan Hipotiroidizm ve Haşimato tiroidi. Bir diğeri ise Hipertiroidi’dir. Hipertiroidide tiroid bezi daha aktif çalışır ve aşırı bir hormon üretimi olur. Bu hastalıklar arasında en yaygın görüleni hipotiroidzmdir.


Tiroid Tedavisi Nasıl Olur?


Tiroid hastalığının tedavi edilmesinde ilaç kullanımı, tiroid diyeti programları ve cerrahi yöntemler uygulanabilir. Tedavide amaç tiroid hormonları olan TSH, T3 ve T4  hormonlarını normal seviyede tutmak ve metabolizmanın doğru çalışmasını sağlamaktır. Bu hormonların yetersiz salgılanması kilo artışına;  fazla salgılanması da kilo kaybına neden olur.

Tiroid diyeti özellikle ideal kiloya ulaşmak için önemli ve gereklidir. Hazırlanan tiroid diyeti listeleri özellikle hormonların salgılanması üzerinde etkili olan iyot minerali kaynaklarının günlük beslenme planında ne kadar bulunması; hangi besinlerin daha az ya da daha çok tüketilmesi gerektiği hakkında belirleyici olur.


Tiroid hastaları nasıl zayıflar?

Tiroid hormonları yetersiz çalışıyorsa metabolizma daha yavaş çalışır; bu yüzden enerji harcaması da daha az olur. Bu durum özellikle kilo artışına sebep olur. Düzenli beslenildiğinde ve ideal kaloride diyet planı uygulandığında kilo kaybı da gerçekleşir. Diğer önemli etken ise fiziksel aktivite artışıdır. Haftanın 3-4 gününde yapılan 45-60 dakikalık tempolu yürüyüşler metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybını kolaylaştırır.

Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusunun ikinci cevabı: diyet listesinde bulunması ve daha az tercih edilmesi gereken besinler vardır. Bu besinlerden şu şekildedir.


Tiroid hastalarının tüketmemesi gereken besinler


Tüketilmemesi gereken besinler; Yapılan araştırmalarda soya kaynaklarında bulunan fito-estrojenlerin tiroid hormonlarını üreten bir enzimin çalışmasını baskılayabileceği görülmüştür. Soya fasulyesi ve soya ürünlerinin tüketilmesi önerilmez.  İyot tüketimi hipotiroidizm hastaları için önemlidir. Bu hastaların iyot kaynaklarını daha fazla tercih edebilirler. Ancak yapılan araştırmalarda aşırı miktardaki iyot tüketiminin tiroid bezi aktivitesini baskılayabileceği; faydadan çok zararının olabileceği belirtilmektedir. Guatrojenik besinler olarak adlandırılan bazı besinler vardır. Brokoli, brüksel lahanası, turp, lahana, şalgam, turp, karnabahar, ıspanak, yer fıstığı, armut, şeftali, çilek gibi besinler örnek verilebilir. Bu besinler özellikle ilaçlar alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.


Tiroid hastalarının tüketmesi gereken besinler


Peki Tüketilmesi gereken besinler nelerdir şimdi onlara bakalım; Yaban mersini, domates, biber, maydanoz, greyfurt, portakal, semizotu gibi antioksidandan zengin sebze ve meyveler tiroid bezi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için  gerekli besinlerdir. Selenyum mineralinin tiroid hormonlarının düzgün çalışmasında görevli olan enzimlere olumlu etkileri vardır. Brezilya kestanesi, ayçekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğsü selenyum kaynağı besinler arasında sıralanabilir.

Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde görevli olan bir amino asit çeşididir. Et, süt ve baklagiller tirozinden zengin olan besinlerdir. Kısaca dikkat edilecek en önemli nokta diyet ve egzersizdir. Diyetin yanında egzersizde mutlaka yapılmalıdır. Özellikle metabolizması yavaş çalışan hipotiroid hastaları mutlaka düzenli bir egzersiz planı uygulamalıdır." diyerek sözlerine son verdi.