Çocuklar riskle karşı karşıya

SAĞLIK

Dünya çapında 1,5 milyarı aşkın çocuk ve genç, okulların kapatılmasından etkilendi. Bu öğrencilerin çoğu, internette sosyalleşmenin yanı sıra, artık ders de alıyorlar. Sanal platformlarda daha fazla zaman geçirmeleri nedeniyle, çocuklar, COVID-19 salgınını bir fırsat olarak gören kötü niyetli kişilerin cinsel sömürüsü ve çocukları kandırmaya yönelik eylemleri karşısında daha savunmasız kalabilirler. Yüz yüze iletişim kurulamaması, müstehcen içerikli fotoğraf paylaşımı gibi risklerin artmasına yol açabilir. Sanal ortamda geçirilen sürenin artması, çocukların, zararlı ve şiddet barındıran içeriğe erişme veya siber zorbalığa maruz kalma riskini de arttırabilir.

 

UNICEF; Çocuklara Yönelik Şiddete Son Küresel Ortaklığı, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), WePROTECT Küresel İttifakı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Dünya Çocukluk Vakfı  (World Childhood Foundation USA) ile birlikte teknik bir bilgi notu yayınladı. Bu bilgi notunda hükümetler, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, eğitimciler ve aileleri dikkatli olmaya, olası riskleri azaltmak için acil önlemler almaya ve COVID-19 salgını sırasında çocukların çevrimiçi deneyimlerinin güvenli ve olumlu olmasını sağlamaya davet ediliyor.


COVID-19 sırasında, çocukların çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği riskleri azaltmak için ilk etapta önerilen bazı tedbirler: