bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Zor Günlerden Geçiyoruz
Yazarlar // 8 Nisan 2021 Perşembe 09:44

İsmail BAŞARAN

Türkiye pandemi nedeniyle zor günlerden geçiyor. Böyle günleri yıllar öncesinde yaşayanlardan birisiyim, yani zor günleri daha önce de yaşadım. İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye’yi biliyorum. Çocuktum ancak aklım ediyordu o günlerde. Benim yaşımdakilen mutlaka hatırlayacaklardır. O günlerde Türkiye savaşa girmemiş ancak kendine yetebilecek üretimlerde bulunmuştu.

Hani diyorlar ya şimdi, İnönü zamanında da kıtlık vardı diye, doğru vardı ancak savaşa girmeyen Türkiye’de askerleimiz ölmemiş ekonomimiz sarsılmamıştı. Sadece üretimimiz düşmüştü. Türkiye Hitler ordularına karşı Trakya’da önlemlerini almıştı. Kıtlık bu nedenleydi.

Tarihi yaşayanlar ve okuyanlar bilirler,  o günlerde insanlara buğday karde ile veriliyordu, çünkü Türkiye bir savaş durumunda insanlar aç kalmasın diye stoklar yapıyordu. Buğday bile vatandaşa yarım çuval ancak verilebiliyordu. Çuvalı kapan evinin yolunu tutuyor evlerdeki değirmen taşları arasında  buğdaylar un haline getiriliyor ekmek öyle pişiriliyordu. Kimse bir dilim ekmeği bile çöpe atmıyor katık ediyordu.

Türkiye hiçolmazsa o günlerde üretebiliyordu. Bu günkü gibi samanı bile ithal eden bir ülke değildi. Buğdayını üretiyordu, sebzesini üretiyordu.  Sütünü etini üretiyordu. Savaştan çıkmış, bir savaşa daha girmeyen bir Türkiye’ydi.

Şimdi savaş yok, pandemi var. Sağlığımız tehlikede ancak maalesef Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen Türkiye kendi aşısını bile üretemez durumda. Olsun otoyollar yapıyoruz, köprülen tüneller yapıyoruz ya. Buğdayı üretmek yerine ithal etsek ne olur, samanı ithal etsek hayvanlara versek ne olur ki, insanlar ve hayvanlar gıda eksikliği çekse ne olur, bir eli yağda bir eli balda olanlar yiyorlar ya… Vatandaş çöpten toplasa da olur…

İçinde bulunduğumuz bu zor şartlarda Samsun’da Havza Belediyesi meclis toplantısında yüzde 60 kira ve yüzde 50 sıcak su bedellerinde indirim kararı aldı. Böylece zor günlerinde vatandaşın yanında olduğunu gösterdi. Başkan Sebahattin Özdemir, “Belediyemize ait iş yerlerinde kiracı olan esnaflarımızın yanındayız. Dayanışma ile bu süreci birlikte atlatacağız” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi böyle bir uygulama içine girdi mi? Sadece zam yapmayı düşünüyor ve de uyguluyorlar. Neymiş, yatırımlar yapılıyormuş. Samsun Büyükşehir Belediyesi sor bir yıl içinde nereye ne yatırımları yapıp hizmete sundu varmı bilen, var mı halka cevap verebilecek bir yönetici? Samsun’daki belediyeler nedeye ne kadar hizmet yaptılar açıklar mı acaba vatandaş merat ediyor da.

 

RAMAZAN GELİYOR

Ramazan gelirken hr yıl olduğu gibi bu yıl  da vatandaş  “Pide fiyatı kaç lira olacak” sorusunu sormaya başladı. Fırıncılar odası bu konuda bir karar aldımı? Yumurtalı diyenin fiyatı kaç lira, yumurtasız pidenin fiyatı kaç lira olacak?

Bir soru da İlkadım Belediyesine: İlkadım Belediyesi Halk Ekmek satış noktalarında pide satılacak mı ve kaç  liradan satılacak.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Bir insanı tanımak istiyorsanız, onu en büyük bir mevkie getiriniz. (Pittacus)