bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yüz Yıl Önce Bugün
Yazarlar // 19 Mayıs 2019 Pazar 13:30

Ragıp GÖKER

Yüz yıl önce bugün, Samsun’da yakılan meşale, mazlum milletlere de örnek olacak kurtuluş mücadelesinin ilk adımı olmuştu.

Mustafa Kemal ve arkadaşları neden gelmişti Samsun’a.

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını doğru anlamak için o gün yaşananları bilmek gerekir aslında.

Çanakkale’de yazdığımız destana rağmen, birlikte bir maceraya atıldığımız Alman’lar birinci dünya savaşında yenilince, Sevr gibi bir utanç belgesini imzalamak zorunda kalan Padişah, ordularımızın silahlarını toplamıştı.

Ölüm kusan silahlarla donatılmış zırhlılarıyla Çanakkale’yi geçemeyen düşman, bu durunda İstanbul’a elini, kolunu sallayarak girmişti.

Mustafa Kemal ve arkadaşları 16 Mayıs 1919’da Samsun’a doğru yola çıkarken, bir gün önce Yunan askerleri İzmir’in işgaline başlamışlardı.

İstanbul’da İngiliz, İzmir’de Yunan, Antep ve Maraş’ta Fransız, Antalya ve çevresinde İtalyan, Karadeniz’in doğusunda ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünde de Rus askerleri vardı.

Anadolu toprakları düşman çizmeleriyle eziliyordu yani.

Boğaz’da demirlemiş işgalci İngiliz’lerin zırhlılarını gördüğünde ‘’Geldikleri gibi giderler’’ diyen o büyük kahraman, Samsun’a da tüm işgal güçlerini kovmanın planlarıyla çıkıyordu aslında.

Bugün o kutlu günün yüzüncü yıl dönümüne eriştik.

Ne mutlu bize.

Yüzüncü yıla eriştik çok şükür.

Kutlamalar sönük başladı ama sönük gitmiyor.

Son günlerdeki etkinliklerin, Samsun’a yakışır biçimde olmaya başlamasıyla teselli bulduk biraz.

Devlet töreni Samsun’da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet törenine katılmayacak olsa da İYİ Parti Genel Başkanı, Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ‘de Samsun’da olacaklar.

Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılına denk gelen 1981 yılında da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor bayramı törenleri Samsun’da yapılmıştı.

Yönetime el koydukları için o yıl iktidarda cuntacılar vardı ve bu nedenle Kenan Evren’le kuvvet komutanları Samsun’daydı ama bugün ağır aksak yürüyor olsa da demokrasiyle yönetiliyoruz.

Samsun Valisi Osman Kaymak’ın davetinin üzerine Cumhurbaşkanı’nın da bizzat telefonla aradığı siyasi parti liderleri de bugün yapılacak devlet törenine katılacak.

Bizim için büyük gurur ama liderlerin Samsun’a gelecek olması nedeniyle uygulanacak güvenlik önlemleriyle de, halkın bayramı çileye dönmesin isterim.

Yüzüncü yıl kutlu olsun.