bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yüksel Yıldırım ve Başarısının Nedeni
Yazarlar // 31 Mart 2019 Pazar 00:48

Ragıp GÖKER

Yüksel Yıldırım’la Dünya Gazetesinde çalışırken yaptığım röportajda, O’nun Yıldırım Holdingi zirveye tırmandıracağını anlamıştım ama bunu bu kadar kısa sürede yapabileceğini tahmin etmemiştim.

Dün bir televizyon kanalına verdiği son röportajın videosunu izlerken, hızlı yükselişin hikayesini de bir kere daha dinledim.

Yüksel Yıldırım’la Amerika dönüşü, gümrük bölgesindeki ofisinde tanışmıştım.

Yıldırım Grup, o yıllarda henüz demir-çimento satıyordu.

Ama Grubun, Rusya kömürünü Samsun üzerinden dağıtma planları da başlamıştı.

Yıldırım Grubun temelinde demir-çimento satışı vardır ama yükselmesini kömür ticareti sağlamıştı.

Kömür ticaretinde öyle bir dönem yaşandı ki, dünya kömür piyasasında fiyat, Yıldırım Grubun fiyatına göre şekilleniyordu.

Putin’le birlikte Rusya ekonomisi güçlenmeye başlayınca, piyasanın kontrolü Rus’ların eline geçti.

Yıldırım Grup, bir ara Çin’den kömür getirse de, Yüksel Yıldırım’ın öngörüsü sayesinde grup başka sektörlere yatırım yapmaya başladı.

Özelleştirme idaresinden Ferro Krom’u satın alan grup krom işinde büyüme stratejisini seçti.

Daha sonra Dünya’nın en önemli krom şirketlerinden biri olan İsveçli Vargön Alloys’u satın alan grubun hızlı yükselişi de başlamış oldu.

Dünyadaki en büyük krom üreticisinin Kazak’lar olduğu bilinir. Kroma yatırım hamlesiyle Yüksel Yıldırım’ın İsveç’ten sonraki hedefinin Kazakistan olacağı da anlaşılmıştı.

Nitekim Kazakistan’da da yatırıma başlayan Yıldırım Grup, bu hamleyle dünyanın en önemli krom üreticilerinden biri olurken, piyasanın belirleyici firmaları arasına da girmiş oldu.

Yüksel Yıldırım, kömür ticareti sırasında deniz taşımacılığının önemini de kavramıştı.

Denizcilik sektöründe bir taraftan gemi kiralarken, bir taraftan da satın aldıkları gemilerle filo oluşturmaya başlanmıştı.

Günümüz deniz ticaretinde bir başka olmazsa olmaz koşul da liman işletmeciliğidir.

Gebze yakınlarında Yıldırım Grup’a ait ilk liman işletmesi kurulduğu sıralarda Yüksel Yıldırım, 10 yıl önce, YILPORT’u dünyanın en önemli liman işletmelerinden biri yapacağını söylediğinde, buna inanmamıştım doğrusu.

Günümüzde Samsunspor’un sahibi olan YILPORT, gözbebeğimiz Samsunspor’un bataktan kurtulmasını sağlayan kuruluşlardan biridir ama Dünya’nın 8 büyük liman işletmesinden biri olması nedeniyle ülkemiz için de önemli kuruluşlardan biri haline gelmişti.

Rahmetli Garip Yıldırım, Sivas’tan gelip, Samsun’u mesken tuttuğunda Yüksel Yıldırım henüz 2,5 yaşındaymış.

‘’Ben Samsunluyum’’ diyor Yüksel Yıldırım ve Samsun’dan doğan bir şirketi, bir dünya markası yapmanın mutluluğunu her fırsatta dile getiriyor.

Yüksel Yıldırım’ı 25 yıldan bu yana tanırım ama bu yazı onu tanımış olmam nedeniyle yazılmadı.

Yüksel Yıldırım’ın başarısının temelinde iyi bir eğitim almış olmanın önemi yatıyor.

Önek olsun ve bu türden başarılı insanlar artsın istiyorum.

Zira başarı sürdürülebilir olduğu zaman bir anlam taşıyor.