bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yerli Araba Hem Zor Hem Kolay
Yazarlar // 31 Mayıs 2017 Çarşamba 12:55

Ragıp GÖKER

Ülkemiz yerli otomobilin üretimi için şimdiden bir yer arıyor.
Hükümet, ‘’şurada kurulsun’’ derse yerli arabayı üretecek fabrika orada kurulacaktır ama Samsun halkı olarak yerli arabayı üretmeye talibiz.
Bu mümkün olabilir mi?
Bu fabrikanın Samsun’da kurulması hem zor, hem de kolay.
Neden zor?
Samsun’u yönetenlerin zihniyeti ilk neden olarak öne çıkıyor.
Samsun Makine Sanayi ve Yıldız Entegre’nin, büyümek amacıylaarazi istediler ama yeterli arazi bulamadıkları için tesislerini başka şehirlere taşıdıklarını herkes bilir.
Bir de teşvik konusu var.
‘’Ne olmuş’’ demeyin
Fabrikasını teşvik uygulanan Çorum ve Merzifon’da kuranların yanı sıra, Refah Partisi ve Fazilet Partisinde İl Başkanı olarak görev yapmış Nizamettin Kaplan, karbon gazı üretecek fabrikasını, Samsun yerine ‘Cazibe Merkezi’ ilan edilen Malatya’da kurmuş.
Dün aradığım Nizamettin Kaplan’a ‘’Samsun teşvik kapsamında olsaydı Malatya’ya gider miydin?’’ diye sordum.
Hammadde avantajının Malatya’da olmasına rağmen ‘’gitmez, Samsun’da kalırdım’’ diye yanıtladı bu sorumu.
Samsun’un tıbbi cihaz üretiminde dünyanın üç önemli merkezinden biri olduğunu herkes bilir ama bunu bir tek Samsun’u yönetenlere anlatamadık. Kümelenme için yer arayan MEDİKÜM derneğine üretim yapacakları yer veremedi bu şehir.
Yerli arabanın Samsun’da üretilmesini zorlaştıran konular bunlardı.
Neden kolay?
Bu şehirde yerli arabanın Samsun’da üretilebileceğine inananların olması ilk nedendir.
Kapatılmadan önce İl Özel İdaresine bağlı AR-GE ofisini yıllarca yönetmiş Abdullah Gökbilgin, ‘’Samsun buna hazır’’ diyor.
Geçmişte ‘’Peugeot fabrikasını Samsun’da kuracak’’ şeklindeki haber, şehirde büyük heyecan yaratmıştı ama yeterli aralan bulunamadığı için o proje gerçekleştirilememişti.
Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in de her seferinde, Samsun’un gelişmesi için sanayinin tersane alanından, yeşilırmağın denize döküldüğü Çarşamba sahiline kadar uzanan bölgeye doğru genişlemesi gerektiğini söylediği gibi Gökbilgin de, o bölgenin, otomobil fabrikası kurmak için uygun olduğunu belirtiyor.
Yerli otomobil için bir başka avantajımız da, yan sanayi alt yapımızın bu işe uygun olmasıdır.
Süspansiyon araçları üretiminde uzmanlaşmış FKK ve Sampa’nın yanı sıra Samsun Segman Sanayi ve Oto Bimbirçeşit gibi otomotiv sektörüne yedek parça üreten şirketlerimiz var.
Yerli arabanın fabrikası Samsun’da kurulursa, 10 işadamının buna yatırım yapacağını ve işletmesini bu üretim için dönüştürebileceğini biliyorum.
Bu arada otomobil camı üreten 5 firmamızın olduğunu da söylemeliyim.
Ayrıca, otomobil fabrikalarının kurulduğu şehirde yan sanayi gelişeceği için dışarıdan da çok sayıda firma Samsun’da işletme kuracaktır.
Bir başka avantajımız da hükümetin 9.ve 10. kalkınma planlarında, Marmara bölgesindeki illere göçün azaltılması için yatırımların, Marmara Bölgesinden uzak yerlere kaydırılması öngörülüyor.
Otomobil firmaları için gerekli gümrüklü sahanın kurulacağı sahil şeridinde üretim yapılacak Samsun gibi avantaları bulunan Türkiye’de kaç şehir var.
Yeter ki, Samsun yerel siyaseti, bu işe inansın ve tek karar verici Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu işi istediğimizi doğru bir şekilde anlatabilsin.
Kısaca, yerli arabayı üretmeye talibiz ve buna hazırız.