bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yarın Seçim Var
Yazarlar // 30 Mart 2019 Cumartesi 09:24

Ragıp GÖKER

Yarın bütün yurtta, 30 Büyükşehir, 51 il, 922 ilçeye belediye başkanı, meclis üyeleri ile 50 bin mahalle ve köye muhtar seçeceğiz.

Seçim kampanyası sırasında mitinglerde söylenenler nedeniyle liderler arasında gerginlik yaşansa da, yazının hazırlandığı ana kadar seçmenler arasında bizi üzecek bir olay yaşanmadı.

Kampanyanın Samsun ayağını takip ettiğimiz için değerlendirmemizi de, Samsun seçimleri üzerinden yapabilirim.

Büyükşehir için üç aday yarıştı.

Sahaya ilk çıkan AK Parti Adayı Mustafa Demir’di. Daha sonra Millet İttifakı’nın İYİ Parti’den aday gösterdiği Hayati Tekin kampanyaya başladı, Tekin’den birkaç gün sonra da MHP’den ihraç edilen Erhan Usta bağımsız aday olarak yarışa katıldı.

Yarın sandıktan kim çıkar bilemem.

Ama yarışın galibi kim olacaksa, seçimi burun farkıyla kazanacaktır.

Üç adayın olduğu kadar, dezavantajları da var.

Mustafa Demir’in avantajı:

Samsun’un AK Parti için oy deposu olması en büyük avantajıdır ama Demir’in Samsun orijinli olmamasının yanı sıra, üç dönemlik milletvekilliği ve ayrıca, Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, Samsun’da kalıcı bir hizmete imza atmamış olması en büyük dezavantajı olarak görülüyor.

Samsun 2004 yılından bu yana da AK Parti tarafından yönetiliyor olması da Mustafa Demir’in, seçmen üzerindeki inanırlılığını zayıflatan bir başka etken.

Erhan Usta’nın avantajı:

Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekiliyken, meclis kürsüsünde Samsun’un sorunlarını en çok dile getiren milletvekili olarak bilinmesinin yanı sıra, EYT’lilerin hakkını savunduğu için gurup başkan vekilliğinden alınması ve daha sonra da MHP’den ihraç edilmesi ise en büyük avantajıdır.

Seçmen nezdinde mağdur durumundadır yani.

Usta’nın dezavantajları ise, ‘seçilecek olsa bile bağımsızlığı nedeniyle meclis gurubuna sahip olamayacak’ diye düşünülmesi dezavantajlarından biridir. Usta için bir başka dezavantaj da, bağımsız birinin Samsun’da seçim kazanamayacağına dönük oluşan algıdır.

Hayati Tekin’in avantajı:

Samsunlu olmasının yanı sıra ‘Bizim Hayati’ imajının tutması ve daha önce belediye başkanlığı yapmış olması en büyük avantajıdır.

Hayati Tekin, Kutlukent ve Tekkeököy belediyelerini uzun yıllar yönetmesinin yanı sıra, Mimar olması ve Samsun’da, doğru yatırımın nereye ve nasıl yapılacağını en iyi bilecek tecrübeye sahip olması da bir başka avantajıdır.

Tekin’in CHP kökenli olması ise dezavantajıdır ama buna karşın, mutaassıp aile yapısı ve mütedeyyin bir müslüman profili çizmesi, bu dezavantajını avantaja çevirecek unsurlardan biridir.

Samsun’un doğrusal eksenindeki seçmen yapısı, üçlü bir yarışı işaret ediyor ama ilin güney ilçelerinde Erhan Usta bir adım öne çıkıyor.

Çarşamba ve Bafra’da Cumhur İttifakı tutmuş gibi görünürken, merkezdeki ilçelerde Hayati Tekin ve Erhan Usta’nın avantaj sağladığı gözleniyor.

Tekkeköy’de ise Hayati Tekin rakipsiz yarışıyor gibi.

Güney ilçelerindeki Erhan Usta üstünlüğüne rağmen, hem merkezdeki mübadil kökenli seçmenlerin oylarını bloklaması  hem de CHP ve İYİ Parti oylarını alması durumunda ise Hayati Tekin avantajlı olacaktır.

Bu arada ilçe belediye meclis üyelerinin belirlenmesi de, en az gerek ilçeye ve gerekse büyükşehir belediyesine başkan seçmek kadar önemlidir.

Bağımsız bir aday da var.

CHP’nin Samsun’u İYİ Parti’ye bırakması nedeniyle, uzun süredir bu görev için hazırlanan Cengiz Akşen’nin CHP’den aday olma şansını yok etti.

Cengiz Akşen, bu nedenle bağımsız aday oldu.

Seçilirse, Samsun için bir ilk olacaktır.

Bu arada gerek Cumhur İttifakı ve gerekse Millet İttifakı’na ait meclis listelerine tepkiler sürüyor ancak, Cumhur İttifakında iki MHP’li Aykut Çepni ve Necmettin Kaplan’ın seçilmek için gösterdikleri performansına da şaşırdığımı söylemek isterim.

Doğrusunu söylemek gerekirse, listeler açıklandığında bu isimleri görünce ‘’Nereden çıktı şimdi bu’’ demiştim ancak, süreçteki performanslarına bakınca ‘’Karapıçak haklıymış’’ diye düşündüğümü itiraf etmeliyim.