bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yargılanmadan Geçiştirilemez
Yazarlar // 26 Kasım 2019 Salı 12:35

İsmail BAŞARAN

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AK Parti Grup Başkan Vekilliği görevinden, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün '10 Kasım öncesi ve sonrasında' manevi şahsiyetine hakaret içerikli paylaşımlarda bulunduğu için alınan Hasan Uzunlar'ın, partiden ihracı için de düğmeye basılmış.

Düğme çalışacak mı çalışmayacak mı bilinmiyor, bakarsınız aniden bozuluverir, bu düğme olayından daha önemlisi yargının bu konuda ne yapacağıdır. Atatürk’e hakaret suç mudur sorusunu irdeleyerek başlayalım bugün. Bakın yasalar ne diyor bu konuda:

Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen yaptırımların Atatürk'e hakareti yeterince önleyemediğinden hareketle, 1951 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan "5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" ile Atatürk'ün hatırası aleniyetle yapılan hakaret içerikli eylem, söz ve yazılara karşı koruma altına alarak; bu türden davranışları özel olarak cezalandırmayı tercih etmiştir. İlgili Kanunun 1. maddesinde suça konu eylem tanımlanırken; 2. maddesinde suçun basın yoluyla işlenmesi, umuma açık yerlerde işlenmesi gibi nitelikli hallerine yer verilir. İlgili kanunun ilk maddesi şöyledir:"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanun böyle diyorsa ve de halen yürürlükteyse Uzunlar sadece partiden ihraç edilmekle mi kalacak yoksa yargı karşısına çıkarılıp işlediği suçtan da yargılanacak mı?

Türkiye‘de yargı işliyorsa, ki ben halen işlediğine inananlardanım, bu konu parti içinde kalmamalı yargıya da taşınmalıdır. Bu konuda deliller ortadadır ve Cumhuriyet Savcılığı’na da büyük iş düşmektedir.

Bugün Atatürk’e çeşitli yollarla hakaret edenlerin veya başkalarının yarın, bugünün ve dünün Cumhurbaşkanlarına da aynı şekilde manevi hakaret içeren paylaşımlarda bulunmasının da önüne geçilmiş olunacaktır. Suç işleyenin, hangi partiden olursa olsun cezasız kalmaması gerekmektedir.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Bir yıllık varlık istersen buğday, on yıllık varlık istersen ağaç, yüz yıllık varlık istersen insan yetiştir.