bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Yap İşlet Devret Ötelenmeli
Yazarlar // 14 Ocak 2021 Perşembe 09:44

İsmail BAŞARAN

Dünyayı sarsan salgın Türkiye’yi teğet geçmedi vatandaşlarımızım canını almaya doymuyor. Salgının önüne geçebilmek için İktidar önlemler alıp duruyor. Bu önlemler de kem üretimi hem de tüketimi vuruyor. Vatandaş açlıkla karşı karşıya kalmış gününü nasıl yaşayacağının hesaplarını yapıyor.

Ancak hesap yapmayanlar da var Türkiye’de. Yap İşlet Devret modeliyle köprüler otoyollar yapan yüklenicilere verilen garantili geçişler için ödenenlerden geri kalınmıyor. Sokağa çıkma yasakları uygulanınca bu yollardan ve köprülerden geçenlerin sayıları azalında iktidarın eki vatandaşın cebinden çıkmıyor. Vatandaşın vergileri aşı getirilmesi için harcanacağı yerde yüklenicilere aktarılıyor.

Oysa bu salgın döneminde İktidar bu ödemeleri hayat normale dönene kadar ötelemelidir. Bu plansızlık nedeniyle ülkenin düştüğü sıkıntıya bakın. Para olmadığı için aşı ithal edemiyoruz. İthal edildiği söylenen aşılar bile getirilemiyor ve gelen bölümü vatandaşa vurulamıyor. Sağlık Bakanlığı getirildiği söylenen aşıları illere gönderemedi daha.

Samsun Valiliği bu aşı konusunda açıklamalarda bulunmalı. Aşılar geldi mi, gelmediyse ne zaman gelecek, ne zaman aşılama başlayacak, kronik hastalara öncelik tanınacak mı?


BELEDİYELER VE VERGİLER

Ekonomik sıkıntıların yaşandığı salgın döneminde vatandaş Belediyelere ödenen vergilerin de ötelenmesini istiyor. Gerekçesi basit, çünkü vatandaş bırakın vergi verebilmeyi pazardan bile artık alacaklarını kilodan taneye döndürmüş durumda.

Belediyelere ödenecek vergilerin en az bir yıl ötelenmesi ve sonrasında da taksitler halinde tahsil edilmesi uygulanmalıdır.

Eğer böyle bir öteleme yapılmazsa zaten zor durumda olan vatandaş vergisini ödeyemeyecek gecikme faiziyle de karşı karşıya kalacak. Vergi öteleyen belediyeler belki yatırımlarında zorlanacak ancak yapılması gereken de bu.

 

TEMEL FIKRASI GİBİYİZ

TEMEL “öleceğim” demiş de kimse inanmamış. Yinelemiş bunu, kimse İnanmamış. Sonra ne mi olmuş? Temel ölmüş, taşına da “Ne oldu şimdi inandınız mı?” diye yazdırmış.

Vallahi Türkiye’yi Temel fıkrasına döndürdüler. Haber kanallarına özellikle iktidar destekçileri sadece muhalefete yükleniyor. Bu da iktidarın işine geliyor. Oysa Türkiye’nin gerçek gündemi milletin gelir düzeyinin ve alım gücünün azalmasıdır. Bu durumu Samsun’da da yaşamak mümkündür. Esnaf mal satacak vatandaş bulamıyor çünkü vatandaşın cebinde artık mal alacak parası kalmamış, insanlar sadece gıda ürünleri alabilmenin hesaplarını yapıyor. Sonra da birileri çıkıp ekonomimiz uçuyor diyor. Ben de söyleyin yalanı öpeyim inananı diyorum…


GÜNÜN SÖZÜ

Plansız çalışan bir kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer. (Descartes)