bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Ustam Seslendi Uzaktan
Yazarlar // 2 Mayıs 2019 Perşembe 13:32

İsmail BAŞARAN

Yıl 1977, İstanbul’da Taksim’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları yapılacaktı, çalışanlar toplandı. Orada çeşitli provokasyonlarla çıkan olaylarda 34 kişi canından oldu. İşçiler bu olayları aradan yıllar geçse de unutmadı ve unutturmaya da niyetli değiller. Oysa işçiler Taksim Meydanına iktidarı devirmek amacıyla gösteri yapmak için çıkmamıştı, özlük haklarını savunmak amacındaydı.

O günlerden bu günlere gelene kadar işçiler 1 Mayıs’ta hep haklarını arıyorlar. Ancak o haklarına bir türlü sahip olamıyorlar.

Dün de 1 Mayıs için meydanlardaydı işçiler. Peki, haklarını alabilmişler miydi, hayır. Hatta aradan geçen yıllar içinde daha çok hakları işçilerin ellerinden alınmıştı.

1 Mayıs günü işçi hakları tartışılacakken işçilerin uğradıkları haksızlıklar konuşuldu. Bunlardan birisi de işçilerin kıdem tazminatlarının ellerinden alınıp fona devredilmek istenmesiydi ki işçiler herhalde buna karşı durmak için sadece 1 Mayıs günleri sokaklarda olmayacaklar.

Eğer Hükümet bu konuda geri adım atmazsa yıllar önce olduğu gibi işçilerin sokaklara dökülmesi olası. Allah vere de işçiler ile güvenlik güçleri karşı karşıya gelmezler.

Sadece kıdem tazminatları değil elbet, emeklilikte yaşa takılanlar da vardı meydanlarda. Ancak Samsun’da iki yılda emeklilik hakkı kazanan milletvekili yoktu işçilerin arasında, dada ben rastlamadım kendilerine.

Ben dün 1 Mayıs’ta yine Cem Karaca’yı, Resimdeki gözyaşlarını hatırladım:

“Ustam geldi sırtıma vurdu, unut dedi romanları, işçisin sen işçi kal giy dedi tulumları…”

 

YAYA ÖNCELİĞİ

Sonunda yayalar da insan yerine konuluyor. Ardık trafikte yayaya öncelik tanınması zamanı geldi ve uygulanmaya da başlandı. Yaya önceliği denetimleri de sıklaşacak ve buna uymayan sürücülere de ceza yazılacak.

Cezalar bu sorunun önüne geçilebilmesi için yeterli olacak mı? Asıl cevap bulması gereken soru bu işte. Siz ışık olmayan bir yaya yolunda karşıdan karşıya geçeceksiniz ve ayağınızı yola atıp bir iki adım yürüdükten sonra gelen araç duracak ha, geçiniz bu işi.

Daha dün yaşadım böyle bir olayı, ceylan gibi sekmeseydim dolmuş az kalsın vuruyordu bana. Sürücüsü hiç aldırmadan geçti gitti. Bu trafik sorunu sadece ceza uygulamayla önlenemez, sürücülerin bu konuda bilinçlendirilmesi hatta eğitilmesi gerekiyor. İnşallah yaya yolundan geçerken yaralanan ve ölen haberleri duymayız.

Önce eğitim şarttır, bu unutulmamalıdır.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Haksızca edinilmiş servet, üzerine sıcak su dökülmüş kara benzer

Çin Atasözü