bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Trafik Büyük Sorun
Yazarlar // 21 Eylül 2021 Salı 14:50

İsmail BAŞARAN

SAMSUN’da kim ne derse desin bugünün en büyük sorunu trafiktir. Samsun Emniyet Müdürlüğü’nün kocaman bir birimi olmasına rağmen bu konudaki aksaklığın önüne bir türlü geçilememektedir.

Köklü çözümlerin neler olabileceği ve nasıl uygulanacağı tartışılabilir. Ancak bu sorun son zamanlarda hiç tartışılmadığı ve gerekli çözümler oluşturulmadığı için Trafik problem olmaya devam ediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi bir dolu masraf yapıp akıllı sistem kuruyor. Bu sistem ile araçlar fazla beklemeden birbirlerine yol verecek ve böylece trafik sıkışmayacak ve de aksamayacak. Gerçekten de böyle mi olacak? Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı sistem için ışıklandırma yaptığı görülüyor. Bu sistemle özellikle araçlar yollarına durmadan devam edebilecekler. Bu gerçek mi peki? Elbette değil, çünkü Samsun’da yollar öyle plansız yapılmış ki anlamak mümkün değil. Yolları plansız yapanları bulup nasıl başardığını sormak ve öğrenmek gerekir.

Türk-İş’ten Tren yolu yanından Üniversiteye giderken bir hilkat garibesi ile karşılaşıyorsunuz. Yolda düz giderken yol bitiveriyor, çünkü gittiğiniz yolun karşısına binalar çıkıyor. Yol da yön değiştirip Trenin raylarının üzerinden geçip bir alttaki sokağa ve yola ekleniyor. Burasını araştırıp incelemek gerekir. Orada ya yol yapılırken yanlış yapılmıştır, ya da bina yapılması için imar verilirken hataya düşülmüştür. Her iki haliyle de yapanlar ve yaptıranlar bu kenti sabote etmişlerdir.

Bir yol düşünün aracınızla giderken şehrin ortasında binalar karşınıza çıkıyor ve yol bitiyor. Bunu yaptıranlar da şehir plancıları olarak vatandaşın arasında dolaşıp duruyor. İşte Samsun böyle yönetiliyor. Ne yönetenler, ne planlayanlar ve ne de çevredeki duyarsız vatandaşlar seslerini çıkaramıyor. Birileri de ortaya çıkıp “yol yaptık, yol” diye seviniyor. Bunun adı yol yapmak değil doğrudan vatandaşı zora sokmak için yolsuzluk yapmaktır. Yolsuzluk sadece ekonomik olarak yapılmaz, plansızlık da bir türlü yolsuzluktur, devletin parasını çarçur etmektir.

BETON SAKSILAR

Çiçekleri dalından koparmak yerine kökünden sökülen Samsun’dan başka bir kent var mı acaba? Bu soruyu Samsun’da iki dönemdir soruyorum kendime. Daha önceki Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Çiftlik Caddesi’ndeki ağaçlar kökleriyle birlikte sökülmüş yerlerine tahtadan içi toprak dolu saksılar gelmişti.

Mustafa Demir’in göreve gelmesinin ardından bu tahtadan yapılmış saksılar kaldırılmış bu kez de betondan saksılar geliverdi yolun kenarlarına. O saksılar kaldırımların yani yayaların geçtiği bölgelere konuldu, böylece yan yana iki vatandaşın geçmesi bile zorlaştı. Öyle ya bir taraftan iki kişi gelirken karşıdan da iki kişi gelince dört kişi ediyor, diğer geçecek olanlar beklemek durumunda kalıyor. Ağaçları kökünden söküp caddeyi betona boğanlar, yarın görevleri sona erince bu kente kıydıklarını anlayacaklar mı?

GÜNÜN SÖZÜ

Hayat bir sürprizler serisidir. Öyle olmasaydı ne yaşanmaya, ne de korunmaya değerdi. (EMERSON)