bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Tersane Alanında OSB İşsizliğe Çare Olur Mu?
Yazarlar // 30 Haziran 2021 Çarşamba 08:29

Ragıp GÖKER

TÜİK verilerine göre geçen yıl, TR 83 Bölgesi olarak bilinen Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat'ta işsiz sayısının azalarak, bu illerde iş arayanların 91 bin dolayında olduğu açıklandı.

Ve fakat.

TÜİK verileri ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri haline geldi.

Biliyorsunuz TÜİK hala enflasyonun yüzde 14 seviyelerinde olduğunu iddia ediyor.

TÜİK tarafından, TR 83 bölgesi olarak bilinen Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerindeki işsiz sayısını da 91 bin dolayında olduğu duyurulmuştu.

Bu durumda, Samsun'un da içinde bulunduğu iller için işsiz sayısının azaldığına dair bu veri de tartışılabilir.

Zira Samsun'da 100 bin dolayında işsiz olduğu tahmin ediliyor.

Bu da şu anlama geliyor.

Samsun'da her 13 kişiden biri işsiz.

Samsun Valisi Dr. Zülküf Dağlı'nın istihdamı arttırmaya dönük çabalarını takdirle karşılıyorum.

Vali Dağlı'nın bir arkadaşımıza verdiği röportajda tersane alanı olarak bilinen bölgenin Samsun'da istihdam sorununu çözecek ölçüde bir çalışma olduğuna dair bilgiyi paylaşmasını da iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.

Zira tersane alanının OSB'ye dönüştürülmesine dair kararı doru bulmakla birlikte bu projenin, Samsun'da işsizliğe çare olacak ölçüde bir yatırım olarak görmediğimi de söylemek istiyorum.

O proje, Samsun Büyükşehir belediye Başkanı Mustafa Demir'in de, seçim bir parçasıydı.

Demir, OSB'ye dönüştürülecek tersane alanında 30 bin kişinin çalışacağını söylemişti.

Oysa daha üç yıl önce zamanın Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun'daki faaliyet gösteren 6 OSB'deki 162 işletmede toplam 8 bin 549 kişi ancak iş bulabilmişti.

Tersane alanının 700 dönüm olduğunu biliyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan 2 bin 800 dönümle birlikte orada kurulacak OSB'nin yaklaşık 3 bin 500 dönüm olacağı anlaşılıyor.

Tersane alanının bir bölümünü bölgede faaliyet gösteren Atilla Makine'nin kullandığını varsayarak tersane alanında kurulacak OSB'nin Samsun Merkez OSB'nin iki katı dolayında olacağı anlaşılıyor.

Yaklaşık  bin 600 dönün alanda kurulu Samsun Merkez OSB'deki 103 sanayi parselindeki tesislerde ancak, yaklaşık 6 bin 583 kişi ancak istihdam ediliyorken, bu alanın iki katına denk gelen tersane bölgesindeki OSB'de 30 bin kişiye iş imkanı sağlanması hayalcilikten öte bir durumdu zaten.

Yusuf Ziya Yılmaz da 2004 yılındaki seçim propagandası sırasında tersanede 15 bin kişiye iş vereceklerini söylemiş, bunun için Samsun'da 20 bin dolayında kişinin kimlik fotokopileri alınmıştı.

Tuzla bölgesindeki tersanelerin toplamında 6 bin 600 dolayında kişi çalıştırılıyorken 15 bin kişilik istihdam söylemi zaten bir balondu.

O kimlik fotokopileri de sobada yakılmıştı.

Demem o ki;

Yıllardır atıl durumdaki tersane alanının OSB'ye dönüştürülmesi kararını doğru bulmakla birlikte Samsun’da işsizlik sorununu çözecek ölçüde bir proje olamaz.

Olmayacak da.

Keşke bu şehirde herkese iş ve aş bulunabilse.

Buna rağmen yine de bu proje için ''Yetmez ama evet'' diyorum