bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Tenis Kulübü Yıkım İçin İlk Adım mı!
Yazarlar // 25 Ocak 2022 Salı 14:11

Ragıp GÖKER

Samsun'da Kıyı Kenar Kanunu ile korunan sahildeki parkların ve yeşil alanların olduğu bölgeyi Millet Bahçesi yapma kararına dair tartışmalar ''Samsunspor tesislerine dokunulmayacaksa, projeye karşı çıkmayız'' fikri üzerinden yürütülürken, bu sütunda, projenin sadece bu zemin üzerinden değerlendirilmesine dair sakıncaları defalarca dile getirmiştim.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, proje tartışılırken oluşan kamuoyunu baskısını aşmak için ''Samsunspor tesislerine dokunulmayacak'' şeklindeki açıklaması herkes gibi beni de sevindirmişti elbette.

Bu sütunda ayrıca, 'Şimdilik' kaydıyla bile olsa, tesislere dokunulmayacak olmasına sevindiğimi belirtirken, Büyükşehir’in sahilimizi Millet Bahçesi yapma amacının sadece Samsunspor tesislerini yıkmak olmadığını da dile getirmiştim.

Başkan'ın ''Dokunulmayacak'' şeklindeki açıklamasıyla tesisler kurtarılırken, sahilde neleri kaybedeceğimize dair merakımı dile getirdiğim ''Nereden çıktı bu Millet Bahçesi'' başlıklı yazımın üzerindeki mürekkep henüz kurumamışken Tenis Kulübü kararı gündeme bomba gibi düştü bile.

O yazıda, bir taraftarı olarak kulübümüzün tesislerine bu süreçte dokunulmayacak olmasına sevindiğimi belirtirken, yazıyı bitirirken, ''Sahilimizde acaba nelere dokunulacak?'' şeklindeki bir derin bir endişemi de dile getirmiştim.

Şehrimde ve dahi ülkemde yapılmak istenen projelere tümden 'Retçi' bir anlayışla yaklaşmadım hiç bir vakit.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin projelerine bakış açım da aslında böyledir.

Ve fakat.

Mustafa Demir yönetimindeki Samsun Büyükşehir Belediyesi, yaptıklarını veya yapacaklarını şehre net bir biçimde anlatmadı hiç bir vakit.

Bu durum da bizde ''Başkan'ın bagajında acaba ne var?'' şeklinde bir kuşku oluşuyor haliyle.

Samsun'da bir Millet Bahçesi var zaten.

Üstelik Eski 19 Mayıs Stadının yıkılmasıyla boşalan alanda yapılan Millet Bahçesi, Cumhurbaşkanı tarafından açılmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılıyor ancak Millet Bahçeleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kuruluyor.

Bir uygulama yönetmeliği de var elbette ancak, Millet Bahçeleri, Samsun'un sahilindeki dolgu alanlar üzerinde oluşmuş Kentpark'lar gibi TBMM tarafından çıkarılmış Kıyı Kanunu ile korunmadığı gibi, millet bahçeleri üzerinde meclis denetimi de gerektiği gibi olmuyor haliyle.

Ki;

Mimarlar Odası gibi STK'lar, Millet Bahçeleri ile ilgili Kararnamenin, TBMM'yi By Pas etme amacı taşıdığını iddia ediyorlar.

Büyükşehir'in Samsun'daki sahil bandını millet bahçesine dönüştürme fikrine de ''Nereden çıktı bu Millet Bahçesi?'' gibi başlıklar atarak bu köşelerde yazma nedenimiz de ''Başkan'ın bagajında acaba ne var?'' şeklinde kafamızda oluşan soruya cevap aramak içindir.

''Neden?'' diye soruyoruz haliyle.

Başkan Kıyı Kanunu ile korunan sahile her dokunmak istediğinde karşısına ''Dokunamazsın'' şeklinde çıkan mahkeme kararlarından kurtulmak için mi alıyor bu kararları.

Samsun Tenis Kulübüne hiç gitmedim.

''Zengin Sporu'' diye bilenen tenis sporuna hiç merakım olmadı, buna rağmen ''İçeride ne var acaba'' diye bir merakla gitmeyi denesem 'Kale kapısı' gibi kapıyla korunan o yapıya alınır mıyım onu da bilmiyorum.

Bu yazının amacı da ''Tenis Kulübü nasıl bir yer acaba?'' şeklindeki kişisel merakımı gidermek değil zaten.

Amacımız hala Samsun Büyükşehir Belediyesince ''Samsun'da Millet Bahçesi varken, neden sahili, Millet Bahçesi yapmak istiyor?'' şeklindeki soruya net bir cevap aramaktır sadece.