bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Tarım Fuarının Düşündürdüğü
Yazarlar // 2 Aralık 2016 Cuma 08:15

Ragıp GÖKER

Fuar Kentiyiz.
Fuar sözünü duyunca heyecanlanma nedenim belki de bundandır.
Mesleğimin ilk yıllarında en çok zevk aldığım haber takibi, fuarın açılışıydı.
O tür fuarcılık öldü maalesef.
Panayır fuarcılığı yerini, salonlarda açılan ve adına ‘ihtisas fuarları’ denilen uygulamaya bıraktı.
Samsun Fuarı kapandığında bir ara kendimizi boşlukta hissettik.
Valilik, Büyükşehir ve TSO’nun işbirliğiyle şimdi, Azot’un bahçesinde kurulan Fuar ve Kongre Merkezindeki iki salonda fuar düzenleniyor.
TÜYAP’ın işlettiği merkezde bu yıl üç fuar açıldı.
İkisini ziyaret ettiğim fuarlardan ilki ’Oto Şov’ adı verilen otomobil fuarıydı.
Samsunlular ilgi gösterse de TÜYAP’ın otomobil firmalarının tamamını fuara getirememesi büyük eksiklikti.
Türkiye’nin bilinen otomobil markalarının birçoğu fuara katılması sağlanamamıştı.
Önceki hafta da tarım fuarlarının ikincisi düzenlenmişti.
Ziyaretçilerden biri olan Karım, beğense de fuarda çok sayıda eksiklik dikkatimi çekti.
TÜYAP’ın şimşeklerini üzerime çekmek istemem ama organizasyon kabiliyetini bildiğim TÜYAP’ın Samsun’daki organizasyonlara gereken özeni göstermediğini düşünüyorum, bu nedenle mi bilmem ama o çadırlarda düzenlenen fuarlar bana daha eğlenceli gelmişti.
Şehirle bilgi alış verişi gerektiği gibi sağlanamadığı için mi bilinmez, şehirdekilerin büyük bölümü organizasyonlardan haberdar olmuyor.
Tarım fuarının açıldığı gün yapılacak panel mesela duyurulmamıştı.
Rüştü Bozkurt’un konuşmacıları arasında olduğunu, Rüştü Hoca’nın gönderdiği bir elektronik mektuptan anlayınca, panelin nerede ve ne zaman yapılacağını ancak TÜYAP’ı arayınca öğrenebildim.
Endüstri 4.0’ın tarım sektörüne yapacağı etkileri anlattı Rüştü Bozkurt.
Endüstri 4.0 aşamasıyla yeni bir dünyanın kurulduğunu iddia eden Rüştü Hoca, bu yeni dünyada yer almanın kişinin önce kendi sorumluluğu olduğunu söylerken, genelde Karadeniz’in, özelde de Samsun’un önemli bir sorunu olan fındık rekoltesinin belirlenmesinde bile ortak bir dil oluşturmamanın temelinde bilgi çağının nimetlerinden gerektiği gibi yararlanamamaya bağlıyor.
Buhar gücünün makinelerde kullanılmaya başlanması, ‘sanayi devrimi’ olarak anılıyor ve bu da ‘Endüstri 1.0’ aşaması olarak kabul ediliyor.
Sanayi devrimiyle birlikte başlayan endüstri1.0 ve peşi sıra gelen 2.0 ve 3.0 evlerinde bir işte başarılı olmak için analitik düşünmek yetiyordu ama Endüstri 4.0’la birlikte günümüzde sürdürülebilir bir başarıyı yakalayabilmek için sadece analitik düşünmek yetmeyecek.
Endüstri 4.0 aşamasının gereklerini yerine getirmeyen işletmelerin, gelecek 10 yıl içinde batacağını iddia ediyor Rüştü Bozkurt.
Böylesi çok önemli bilgilerin verildiği paneli, sadece Ziraat Fakültesinin iki hocasının yanı sıra 30-40 dolayında öğrencinin izlemesi düşündürücüdür.
Ahmet Aydın dışında hiç iş adamı yoktu mesela.
Samsun’a ‘Tarım Kenti’ mi demiştiniz.
Hadi canım sende.